Conducteurs Eurostar gaan zeven dagen staken

Ze zijn ontevreden dat het bedrijf afspraken over vriendelijke werktijden niet naleeft. Enkele treinen kunnen uitvallen.

Een Eurostar-trein verlaat de Kanaaltunnel in Coquelles, nabij Calais.
Een Eurostar-trein verlaat de Kanaaltunnel in Coquelles, nabij Calais. Foto Pascal Rossignol/Reuters

Conducteurs op de Eurostar-treinen tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk leggen in augustus zeven dagen lang het werk neer. Zij doen dat gedurende twee weekenden, waardoor enkele treinen kunnen uitvallen, zo heeft de de Britse spoorvakbond RMT bekendgemaakt. Het personeel staakt uit onvrede over onvriendelijke werktijden.

De overlast voor reizigers lijkt mee te vallen. Tussen 12 en 15 augustus en 27 en 29 augustus kunnen één a twee treinen uitvallen. Passagiers die een ticket daarvoor hebben geboekt, wordt een vervangende rit aangeboden. Het is nog niet bekend welke treinen exact zullen uitvallen.

Twitter avatar Eurostar Eurostar We’re making some small changes to our timetable on the affected dates (12-15, 27-29) so that those booked will still be able to travel.

Reden staking

Aan de staking doen tachtig conducteurs mee die lid zijn van de vakbond. Zij zijn van mening dat Eurostar een akkoord uit 2008 over het bewaken van de balans tussen werk vrije tijd niet naleeft. Het personeel werkt naar eigen zeggen met slechte roosters op ongunstige tijden. Een RMT-woordvoerder stelt in het persbericht:

“Onze conducteurs op de Eurostar zijn zeer toegewijd om hard te werken in ploegendiensten, zelfs op onvriendelijke uren, maar zijn er ziek van dat het bedrijf het akkoord niet naleeft. De leden hebben ook recht op een eerlijke balans tussen werk en privé, waarin ze ook ruimte hebben voor voldoende tijd met vrienden en familie.”

De Eurostar-treinen vertrekken vanuit zowel Brussel als Parijs via de Kanaaltunnel naar Londen en terug. Vanaf 2017 wordt het traject doorgetrokken naar Amsterdam, zodat reizigers vanuit Nederland een directe verbinding richting Londen hebben.

    • Jorg Leijten