CBS: energierekening bijna 100 euro lager

Met de nieuwe tarieven van juli 2016 gaat een standaard verbruik 1672 euro kosten, becijfert het CBS.

Een gasmeter in een woning.
Een gasmeter in een woning. Foto Koen van Weel / ANP

Dit jaar betalen Nederlanders bij een ongewijzigd verbruik bijna 100 euro minder voor hun energie. Met de nieuwe tarieven van juli 2016 gaat een standaardverbruik 1672 euro kosten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De verlaging is te danken aan twee zaken. Het leveren van elektriciteit werd 31 euro per huishouden goedkoper. Daarnaast werd de energiebelasting afgelopen januari verlaagd, waardoor huishoudens 67 euro besparen.

Gas iets duurder

De belasting op gas steeg juist vanaf januari. De levering en het transport werden echter goedkoper, waardoor bij een standaardverbruik huishoudens per jaar slechts 2 euro meer aan gas kwijt zijn.

Ook de samenstelling van de energierekening veranderde. Van het totaalbedrag dat in 2016 moet worden betaald, bestond 44 procent uit belasting - tegenover 40 procent een jaar eerder.

De afgelopen tien jaar is de energierekening jaarlijks gemiddeld 2,4 procent hoger geworden, aldus het CBS. De gasprijs steeg het afgelopen decennium met 18 procent. Elektriciteit werd juist 19 procent goedkoper.