Brons voor Van der Breggen bij Olympische tijdrit

De Nederlandse renster moest alleen Armstrong en Zabelinskaja voor zich laten. Ellen van Dijk belandde in berm en werd vierde.

Anna van der Breggen in haar tijdrit woensdag. Foto Victor R. Caivano/AP

Wielrenster Anna van der Breggen heeft woensdag in de Olympische tijdrit bij de vrouwen een bronzen medaille behaald. De Nederlandse pakte daarmee haar tweede plak deze spelen, na winst in de wegrace zondag. Ellen van Dijk werd vierde, maar belandde tijdens de eerste beklimming van de dag in de berm. Ze leek daarmee een zekere medaille te hebben verspeeld.

De zege in de tijdrit was er voor de 42-jarige Kristin Armstrong. De Amerikaanse prolongeerde haar Olympische titel in de tijdrit en behaalde haar derde gouden medaille in totaal. Ze reed een tijd van 44:26.42.

Van der Breggen begon wat weifelend aan haar tijdrit en stond vierde bij het eerste tussenpunt na 10 kilometer. Ze herstelde zich echter goed en reed een sterk tweede gedeelte. Aan de meet klokte ze 44:37.80. Dat was op dat moment de tweede tijd, achter de verrassende Russin Olga Zabelinskaja. Armstrong die haar rit goed bleek te hebben ingedeeld, kwam daar echter nog voorbij.

Van Dijk verspeelt vrijwel zekere medaille

Net als bij de wegrace, waar Annemiek van Vleuten zondag in een winnende positie in een afdaling onderuit ging en onder meer een zware hersenschudding opliep, deed er zich ook in de tijdrit een incident voor rond een Nederlandse renster. Ditmaal was Ellen van Dijk het slachtoffer. De renster belandde vlak voor het eerste tussenpunt door eigen toedoen in de berm en verloor kostbare seconden.

Aan de finish bleek het verschil tussen de Olympisch kampioen Armstrong en Van Dijk 22 seconden, terwijl de Nederlandse zo’n achttien seconden stilstond. Die baalde na afloop dan ook flink toen ze zich realiseerde dat ze door de onoplettendheid een vrijwel zekere medaille had verspeeld.

Dumoulin later vandaag in actie

Nederland staat door de derde plek van Van der Breggen nu op één keer goud en twee keer brons. Daar komt mogelijk nog meer eremetaal bij vandaag. De door een polsbreuk gehavende Tom Dumoulin begint om 16.50 uur aan zijn Olympische tijdrit.

    • Jorg Leijten