Bommeldingen op twee vluchten naar Zaventem

Er was waarschijnlijk sprake van vals alarm. De vliegtuigen zouden inmiddels veilig zijn geland.

Archieffoto van een vliegtuig op de Brusselse luchtaven Zaventem.
Archieffoto van een vliegtuig op de Brusselse luchtaven Zaventem. Foto: ANP / BELGA PHOTO / JAQUES COLLET

Er zijn woensdag bommeldingen binnengekomen op twee vluchten die op het punt stonden te landen op de Brusselse luchthaven Zaventem. Dat meldt de Vlaamse radio- en televisieomroep VRT. De vluchten zouden inmiddels veilig zijn geland. De bommeldingen werden via Twitter verspreid.

Volgens het federaal parket was de dreiging ernstig genoeg om maatregelen te nemen, zo tekent de VRT op uit de mond van woordvoerder Eric Van der Sypt. Het crisiscentrum heeft inmiddels geconcludeerd dat er “geen concrete dreiging” was. Eén vlucht, van de Marokkaanse maatschappij Air Arabia Maroc, is geland op de luchthaven van de Zuid-Franse stad Toulouse en is inmiddels weer onderweg naar Brussel. Een ander vliegtuig, van de Scandinavische maatschappij SAS, was onderweg vanuit de Noorse hoofdstad Oslo en is even na 20.00 uur veilig geland op Zaventem.

De Belgische sportjournalist Bart Raes was aan boord van de vlucht uit Oslo. De passagiers van die vlucht merkten tot de landing niets van de terreurdreiging, zo laat Raes weten via Twitter:

Twitter avatar brtraes Bart Raes Bommelding op mijn vlucht van Oslo naar @BrusselsAirport 20 minuten voor landing bij piloot binnengelopen.
Twitter avatar brtraes Bart Raes Passagiers bij de gate op hoogte gebracht en 10 minuten moeten wachten in vliegtuig. Nu eruit en in aankomsthal @BrusselsAirport
    • Etienne Verschuren