Arrestatie in zaak rond moord op Franse priester

Een 21-jarige man werd maandag opgepakt. Hij zou voor de moord hebben gebeld met de daders.

Duizenden mensen kwamen vorige week af op de uitvaart van de Franse priester Jacques Hamel. Foto: AFP / CHARLY TRIBALLEAU

In de zaak rond de moord op de Franse priester Jacques Hamel is afgelopen maandag een 21-jarige man aangehouden in een buitenwijk van het Zuid-Franse Toulouse. Dat meldt de Franse zender BFMTV woensdag.

Volgens de zender zou de man telefonisch contact hebben gehad met de twee islamitische terroristen Adel Kermiche en Abdel-Malik Petitjean, die Hamel op 26 juli om het leven brachten. Bovendien reisde hij enkele dagen voor de moord af van Toulouse naar Saint-Étienne-du-Rouvray, waar Hamel werd vermoord. De man zit momenteel in voorlopige hechtenis en wordt gehoord door een antiterrorisme-eenheid. Hij kan maximaal vier dagen in voorlopige hechtenis worden gehouden.

Twee weken geleden werden tevens Farid K., de 30-jarige neef van Abdel-Malik Petitjean, en de 20-jarige Jean-Philippe Steven J. gearresteerd. K. zou op de hoogte zijn geweest van de plannen voor de aanslag, J. zou in juni hebben geprobeerd samen met Petitjean af te reizen naar Syrië. Ze werden echter in Istanbul tegengehouden en teruggestuurd.

Lees ook: Aanslag op kerk schokt Fransen.

Op dinsdag 26 juli werd de 86-jarige priester Jacques Hamel vermoord in de plaats Saint-Étienne-du-Rouvray, nabij Rouen. De daders waren twee aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat. Zij werden doodgeschoten door de politie. De Franse president François Hollande sprak van een “verachtelijke terroristische daad”.

De vermoorde Franse priester werd vorige week in Rouen begraven. De uitvaart in de kathedraal van Rouen werd door duizenden bijgewoond.

    • Etienne Verschuren