zes miljard euro

„Nul klimaateffect” fiscale subsidie e-auto’s

Belastingvoordelen voor ‘auto’s met een stekker’ hebben geen effect op het klimaat. Dat stelt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) in een interview in het blad Autoweek. „We hebben er zes miljard euro ingestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen”, concludeert hij. De overheid gaf de afgelopen jaren forse fiscale voordelen om het gebruik van relatief zuinige auto’s met alternatieve aandrijving te bevorderen. Met name de eigenaren van hybride auto's profiteerden. In werkelijkheid blijkt echter veel minder zuinig te worden gereden, dan was aangenomen. Bovendien mogen fabrikanten voor elke ‘zuinige’ auto die verkocht wordt, elders in Europa een ‘onzuinige’ auto verkopen. Ook volledig elektrische auto’s worden volgens Wiebes overgesubsidieerd. (NRC)

    • Oene van der Wal