Yuri van Gelder bij Spelen weggestuurd vanwege alcoholgebruik

Turner Yuri van Gelder is bij de Olympische Spelen weggestuurd. Hij zou volgens de NOC*NSF de ‘normen en waarden die gelden op grove wijze’ hebben ‘overschreden’ met alcoholgebruik buiten het olympisch dorp.

Yuri van Gelder aan de ringen tijdens de kwalificatie turnen in de Rio Olympic Arena tijdens de Olympische Spelen in Rio.
Yuri van Gelder aan de ringen tijdens de kwalificatie turnen in de Rio Olympic Arena tijdens de Olympische Spelen in Rio. Foto Sander Koning / ANP

Turner Yuri van Gelder is bij de Olympische Spelen weggestuurd. Hij zou volgens de NOC*NSF de ‘normen en waarden die gelden op grove wijze’ hebben ‘overschreden’ met alcoholgebruik buiten het olympisch dorp.

In Rio zou Van Gelder zijn olympisch debuut maken in de individuele toestelfinale. De turner verliet in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, tegen de afspraak het olympisch dorp. Hij keerde volgens TeamNL pas in de vroege ochtenduren terug. meldt persbureau ANP. Van Gelder gaf toe dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol had gedronken. De ploegleiding van de KNGU heeft de staf van TeamNL geïnformeerd over het wangedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten de turner terug te trekken. Chef de mission Maurits Hendriks:

“Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook. Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze. We staan voor samen excelleren met respect voor alle afspraken en regels. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten.”

Enkele jaren geleden kampte Van Gelder met de gevolgen van cocaïnegebruik. Hij werd een jaar geschorst en miste daardoor de Spelen in 2012. Vier jaar daarvoor greep de 33-jarige turner net mis omdat hij als nummer twee op het WK geen wildcard kreeg. Hans Gootjes, technisch directeur van de KNGU, zegt tegenover het ANP teleurgesteld te zijn in Van Gelder:

“Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken. Binnen ons team is dit gedrag niet te tolereren. De afspraken in het algemeen en de verwachting ten aanzien van sporters die nog in competitie zijn in het bijzonder, zijn glashelder. Vooral als het gaat over het respecteren van onze kernwaarden. Die zijn door Yuri helaas overschreden. Ook met het oog op het handhaven van een optimaal prestatieklimaat hebben we deze maatregel in overleg met TeamNL getroffen.”

In oktober 2015 sprak onze sportredacteur Henk Stouwdam Van Gelder over zijn drugsgebruik.

Zijn ogen glinsteren weer en de schuwheid heeft zijn lichaam verlaten. Yuri van Gelder heeft afgerekend met zijn cocaïneverleden en is helemaal terug als sportman. „Ja, natuurlijk heb ik een deel van mijn leven verkloot. Dat kan ik alleen mezelf verwijten. Ik heb iets goed te maken.”

Nee, als turner hoeft hij niets meer te bewijzen, vindt Van Gelder. Dat heeft de 32-jarige ringenspecialist al gedaan met drie Europese en één wereldtitel. Zijn leven was even ontwricht door cocaïnegebruik en een schorsing van één jaar. Maar na zijn verblijf in een Schotse afkickkliniek en talrijke momenten van reflectie heeft hij het gevecht tegen zijn verslaving gewonnen. Van Gelder heeft zich terug gevochten naar de top. En daar is hij fier op.

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Turners Epke Zonderland (rek) en Yuri van Gelder (ringen) zijn zeker van toestelfinale in Rio. Van Gelder maar net, als achtste en laatste.
Lees ook: ‘Yuri moet weer Yuri worden’