Wilders vraagt Rutte uitleg over aanslag Texas

Geert Wilders wil opheldering over mogelijke voorkennis van de Amerikaanse federale recherche FBI over de aanslag op een Mohammed-cartoonexpositie in Garland (Texas), die de PVV-leider had bijgewoond. Het incident in het congrescentrum in de voorstad van Dallas vond plaats in mei 2015 en kostte alleen de twee aanvallers het leven.

In rechtbankverklaringen geeft een undercoveragent van de FBI aan dat hij vooraf sms-contact had met een van de aanvallers over de aanslag. In een bericht dagen voor de aanval schrijft de FBI-agent aan schutter Elton Simpson ‘Tear up Texas’ (verscheur Texas), wat zelfs een aanmoediging lijkt.

Volgens de FBI-agent was dit bedoeld om het gesprek met de man gaande te houden.

Wilders vraagt premier Mark Rutte of hij bij de Amerikaanse autoriteiten wil nagaan of de berichtgeving over de mogelijke voorkennis van de FBI klopt. Ook wil hij weten of de Amerikaanse autoriteiten Nederland op de hoogte hebben gesteld, bijvoorbeeld via de ambassade of de inlichtingendienst AIVD.

Wilders was ten tijde van de aanval al vertrokken. Er waren geen aanwijzingen dat de daders van de aanslag het specifiek op de PVV-leider hadden voorzien.

De aanslag bij de ingang het Curtis Culwell Center werd uitgevoerd door Elton Simpson en Nadir Soofi. Agenten wisten de twee aanvallers te doden. Een beveiliger raakte gewond. (ANP)

    • Oene van der Wal