Vandaag tijdens de Spelen: turnsters treden aan tegen mondiale elite

Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de teamfinale bij het vrouwenturnen, waar Nederland verrassend genoeg zijn opwachting mag maken.

De damesturnploeg kijkt zondag gespannen naar het scorebord tijdens de kwalificaties voor de teamfinale in Rio.
De damesturnploeg kijkt zondag gespannen naar het scorebord tijdens de kwalificaties voor de teamfinale in Rio. Foto ANP / Sander Koning

De ultieme bekroning op een olympische droom die toch al zo mooi was. Zo kan de geslaagde kwalificatie van de Nederlandse turnsters voor de teamfinale gerust worden genoemd. De zusjes Sanne en Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir, Céline van Gerner en Vera van Pol mogen het dinsdagavond in het slotstuk van de landenwedstrijd opnemen tegen de mondiale turnelite.

Dat de Nederlandse vrouwenturnploeg zich voor de Olympische Spelen wist te plaatsen was al bijzonder. De laatste keer dat de Nederlandse turnsters in teamverband actief waren op de Spelen dateerde immers van 1976 (Montreal). Op het WK vorig jaar verrasten ze in de teamwedstrijd met een achtste plek, wat een rechtstreeks ticket voor Rio betekende.

Twitter avatar celinevangerner Céline van Gerner Is this really happening!!!!!!!!! TEAM FINAL 😱😱😱💪💪💪 #OrangElegance on fire!! #TeamNL

Doelstelling bij de kwalificaties van zondag was in de top-10 te eindigen. Dat Nederland achtste werd en zich zo voor de teamfinale plaatste, noemde bondscoach Gerben Wiersma “heel bijzonder”, ook omdat topturnster Lisa Top (sprong) in Rio wegens een blessure ontbreekt. De Nederlandse turnsters mogen dinsdag in een tot de nok toe gevulde turnarena aantreden tegen de gerenommeerde turnlanden: Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië, Brazilië, Duitsland en Japan.

Een medaille voor Nederland is door de enorme concurrentie heel onwaarschijnlijk, maar de turnsters kunnen dinsdag alvast warmdraaien voor de toestelfinales. Sanne Wevers imponeerde zondag al op de balk, waar ze volgende week maandag tot de medaillekandidaten behoort. Mooie doelstelling voor Nederland voor vanavond is het verbeteren van de scherpe score die het team zondag liet noteren: 171.929 punten.

Onze verslaggever Henk Stouwdam, die voor NRC het turnen in Rio volgt, zegt dat de achtste plek in de kwalificaties een “bevestiging van de mondiale positie van Nederland” is:

“Misschien kunnen ze in de finale nog één of twee plekken stijgen, maar dan moet echt alles meezitten. Als ze zich nog verder weten te verbeteren, hebben ze het voortreffelijk gedaan. Dat zou een topprestatie zijn.”

Dinsdag 21.00 uur (Nederlandse tijd): teamfinale turnen vrouwen, met Nederland.