Twee medewerkers politie vast voor lekken

Ambtsmisbruik

Verdenking is bijvangst in moordonderzoek Limburg

Twee medewerkers van de politie Limburg zijn maandag aangehouden „op verdenking van schending van het ambtsgeheim en ambtsmisbruik”. Dat melden het OM en de politie Limburg in een gezamenlijk persbericht.

De Limburgse politiebaas, Gery Veldhuis, zegt dat de aanhoudingen „bijvangst” zijn in het onderzoek naar een moord in september 2015. Daarvoor zijn maandag nog drie anderen aangehouden. De twee politiemedewerkers (een 50-jarige man en een 25-jarige vrouw) hebben vermoedelijk vertrouwelijke informatie gelekt. Zij zijn buiten functie gesteld en mogen niet meer in systemen en gebouwen van de politie komen.

Er wordt nu door een team van de politie en Rijksrecherche onderzocht of er sprake is geweest van structureel lekken van informatie naar de onderwereld of dat het hier om een incident gaat. Veldhuis zegt dat er „volgens mijn gevoel” geen aanwijzingen zijn dat corruptie toeneemt bij de politie. Er zijn de afgelopen maanden regelmatig aanhoudingen van corrupte agenten. Vorig jaar werd ook een agent uit Kerkrade aangehouden die volgens justitie 117.707 euro verdiende met het doorspelen van opsporingsinformatie aan drugscriminelen. Hij staat terecht in Maastricht.

Ook werd in september vorig jaar agent Mark M. uit Weert opgepakt. Deze agent van de landelijke eenheid zou informatie uit ruim honderd onderzoeken hebben verkocht. Hij is voorlopig op vrije voeten en staat volgend jaar terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

Bij de politie is ook nog een onderzoek gaande naar integriteitsschendingen bij de centrale ondernemingsraad. De voorzitter van de COR Frank Giltay is afgetreden.

    • Auteur Onbekend