Turkije: 22.000 arrestaties na mislukte staatsgreep

Tegen nog eens 7.600 mensen loopt een onderzoek, zo maakte Justitieminister Bozdag dinsdag bekend.

Honderdduizenden demonstranten protesteerden afgelopen weekend tegen de mislukte staatsgreep en spraken hun steun uit voor president Erdogan.
Honderdduizenden demonstranten protesteerden afgelopen weekend tegen de mislukte staatsgreep en spraken hun steun uit voor president Erdogan. Foto Ozan Kose/AFP

Het aantal mensen dat in Turkije gevangen is genomen vanwege vermeende betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep vorige maand blijft maar oplopen. Inmiddels zijn er 22.000 personen gedetineerd, waarvan er 16.000 officieel zijn vastgezet. Dat heeft minister van Justitie Bekir Bozdag dinsdag bekendgemaakt in een interview met staatspersbureau Anadolu.

Nog eens 6.000 anderen zijn gearresteerd, maar tegen hen is nog geen officiële aanklacht vastgelegd. Daarbovenop loopt een onderzoek naar ruim 7.600 personen vanwege hun rol in het voorbereiden of uitvoeren van de couppoging. Zij zijn nog niet gevangen genomen.

President Erdogan voert momenteel een grote zuivering door binnen de veiligheidsdiensten, het onderwijs en andere (semi)overheidsdiensten. Zo zijn inmiddels meer dan 50.000 mensen ontslagen omdat ze vermeende banden zouden hebben met Fethullah Gülen. De Turkse geestelijke wordt door Erdogan gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep waarbij een deel van het Turkse leger de president probeerde af te zetten. Bij de gebeurtenissen op 15 juli vielen 237 doden en 2.191 gewonden.

Lees ook: Turkije haalt Haagse diplomaten weg

Gesteggel over uitlevering Gülen

Ondertussen gaat het diplomatieke gesteggel tussen Turkije en de Verenigde Staten over de uitlevering van Gülen, die zijn betrokkenheid ontkent, door. De geestelijke leeft in Pennsylvania in zelfverkozen ballingschap. Washington weigert Gülen zonder enig bewijs uit te leveren aan Turkije. Bozdag zette dinsdag nog wat extra druk op president Obama door te zeggen dat de VS zijn banden met Ankara niet wil opofferen voor “een terrorist”:

“Het anti-Amerika-sentiment is momenteel hoog onder de Turkse bevolking. Het is aan de VS om te voorkomen dat dat gevoel omslaat in haat. Ik heb vernomen dat Amerikaanse autoriteiten momenteel ons verzoek tot uitlevering grondig bekijken.”

Ondertussen lijkt Erdogan zelf steun te zoeken van de gezworen vijand Rusland. De Turkse president ontmoet dinsdag zijn Russische collega Vladimir Poetin. De band tussen de twee landen stond afgelopen jaar onder spanning nadat het Turkse leger een Russische gevechtsvliegtuig nabij de Syrische grens neerhaalde.

    • Jorg Leijten