Splintergroepering slaat hard toe in Pakistan: 70 doden bij kliniek

Jamaat-ur-Ahrar

Weer heeft de sunnitische splinter van de Pakistaanse Talibaan toegeslagen. Eerder waren christenen doelwit, nu advocaten in stad Quetta.

Bij de bomaanslag voor een ziekenhuis in Quetta, bij de grens met Afghanistan, zijn maandag zeker zeventig mensen gedood. Onder de slachtoffers waren veel advocaten, alsmede journalisten en politieagenten. In maart vielen ongeveer evenveel doden toen een zelfmoordenaar een bom liet ontploffen in een park in Lahore, in het oosten van Pakistan, niet ver van de grens met India. Net als gisteren eiste toen ook Jamaat-ur-Ahrar de verantwoordelijkheid op. Ook IS deed gisteren die claim, maar die wordt minder serieus geacht.

De gebeurtenissen in Quetta, hoofdstad van de onrustige provincie Baluchistan, hadden een sinister verloop. Eerst werd de prominente advocaat Bilal Anwar Kasi vanaf een bromfiets doodgeschoten toen hij op weg was naar de rechtbank. Zijn lichaam werd naar een kliniek gebracht. Daar hadden zich veel collega-advocaten verzameld, alsmede journalisten en politieagenten, toen een zware bom tot ontploffing werd gebracht.

Het is nog onduidelijk of de moord op Kasi direct verband houdt met de aanslag, vermoedelijk door een zelfmoordenaar, op de menigte bij het ziekenhuis, en wat de motieven achter de aanvallen zijn. De aanval in maart was gericht op christenen die Pasen vierden. In Baluchistan zijn in het verleden vaak bloedige aanvallen geweest op shi’itische moslims. Daarnaast is in deze provincie, die ook grenst aan Iran, nog een steeds een onafhankelijkheidsbeweging actief.

De Pakistaanse Talibaan, die onafhankelijk opereren van de Talibaan in Afghanistan, wil de omvorming van Pakistan tot een echte islamitische staat. De in 2014 afgesplitste splintergroepering Jamaat-ur-Ahrar, de laatste maanden meer in het nieuws met aanslagen dan de Talibaan, zou aanvankelijk trouw hebben gezworen aan Islamitische Staat, maar zich vorig jaar min of meer weer hebben verzoend met de Pakistaanse Talibaan.

    • Wim Brummelman