Schildkliermedicijn Thyrax Duotab langer niet leverbaar

Door verplaatsing van de fabriek van Oss naar Duitsland kan de productie pas in het tweede kwartaal van 2017 hervat worden.

Foto Bas Czerwinski / ANP

Patiënten met schildklierproblemen die het medicijn Thyrax Duotab gebruiken, moeten maanden langer wachten tot ze het middel weer kunnen slikken. Door een verhuizing van de fabriek van Oss naar Duitsland, zou het medicijn vanaf dit voorjaar zeker een halfjaar niet leverbaar zijn. Nu maakt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekend dat het minstens tot aan het tweede kwartaal van 2017 duurt voordat farmaceut Aspen de pillen weer kan produceren.

Lees ook: Zes vragen over het tekort aan Thyrax Duotab

In Nederland zijn zo’n 350.000 patiënten die het medicijn gebruiken. Zij moeten noodgedwongen overstappen naar een ander middel waarin de werkzame stof levothyroxine verwerkt is. Levensbedreigende situaties ontstaan daardoor niet, wel ongemak. Het ‘instellen’ van een patiënt op een nieuw medicijn kan zo’n zes weken duren. Dat kan bijwerkingen tot gevolg hebben zoals hartkloppingen of vermoeidheid. De pillen van 0,025 mg zijn helemaal niet beschikbaar, voor pillen met een dosis van 0,100 mg en 0,150 mg dreigt een tekort.

Inspanningsverplichting

Het nieuws dat de Thyrax Duotab op zou raken, had in januari een run op het middel in apotheken tot gevolg. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) veroordeelde de handelswijze van Aspen. Concurrent Merck mocht tijdelijk extra Franse verpakkingen met zijn eigen schildkliermedicijn in Nederland verkopen.

De zorginspectie (IGZ) stelde een onderzoek in om te bepalen of Aspen aan zijn ‘inspanningsverplichting’ had voldaan. Fabrikanten moeten op straffe van een boete alles in het werk stellen om te zorgen dat een medicijn leverbaar is. Als gevolg van de situatie rond Thyrax Duotab wil minister Schippers de boete van het niet nakomen van de inspanningsverplichting verhogen van 45.000 euro naar 820.000 euro.

Het onderzoek van de IGZ is inmiddels afgerond, maar het is niet openbaar gemaakt. Eén van de partijen maakte bezwaar tegen publicatie van rapport, zo meldde EenVandaag in juli. Onbekend is welke partij dat was.