Rutte bezoekt Nederlandse militairen in Irak

Ook sprak de premier met zijn Iraakse ambtgenoot Abadi over de strijd tegen IS.

Archieffoto van premier Mark Rutte.
Archieffoto van premier Mark Rutte. Foto Bart Maat / ANP

Premier Mark Rutte (VVD) heeft dinsdag een verrassingsbezoek gebracht aan Nederlandse militairen die in Bagdad Iraakse speciale eenheden opleiden. Dat liet de regeringsleider weten via Twitter en Facebook.

Het trainen van de special forces is onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale missie tegen Islamitische Staat, die geleid wordt door de Verenigde Staten. In totaal maken 66 landen deel uit van die coalitie.

In het noorden van Irak, in de Koerdische autonome regio, zijn 125 Nederlandse militairen actief. Zij trainen daar Koerdische Peshmerga. In Bagdad zijn circa 25 Nederlandse soldaten werkzaam. Rutte dankte de Nederlanders voor hun inzet.

Gesprek met Iraakse regeringsleider

Rutte sprak in Bagdad met de Iraakse premier Haider al-Abadi over de strijd tegen IS en over hervormingen die Irak nodig heeft. De premier zei over deze gesprekken:

“Gebieden die op ISIS [de door de Nederlandse regering gehanteerde naam voor IS, red.] zijn veroverd moeten snel worden gestabiliseerd en er moet aandacht zijn voor verzoening tussen de lokale bevolking en terugkerende ontheemden.”

Nederland begon vorig jaar met het bombarderen van IS in Irak. Begin dit jaar werd de missie uitgebreid naar Oost-Syrië. Eind juni nam de Belgische luchtmacht de Nederlandse missie over.

Lees ook: Wat deden ‘onze’ F-16’s tegen IS?