26 meldingen over Duitse alternatieve kankerkliniek

Aanleiding voor het vorige week gestarte onderzoek is het in korte tijd overlijden van drie patiënten.

Het Biological Cancer Centre in Bracht, Duitsland.
Het Biological Cancer Centre in Bracht, Duitsland. Foto: AFP / Henning Kaiser

In het onderzoek naar een Duitse alternatieve kankerkliniek hebben de Nederlandse en Duitse politie en justitie inmiddels 26 meldingen binnengekregen. Dat maakt de politie dinsdag bekend op haar website.

In samenwerking met de Duitse politie en justitie startten het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de politie Oost-Nederland vorige week een onderzoek naar de alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross in Bracht, West-Duitsland. Aanleiding voor het onderzoek is het overlijden van zeker drie patiënten in korte tijd na bezoek aan de kliniek. Nederlandse en Duitse autoriteiten hebben patiënten opgeroepen zich te melden. Bij het Landelijk Meldpunt Zorg kwamen telefonisch inmiddels veertien meldingen binnen, waarvan er zeven zijn doorgegeven aan de politie. De politie Oost-Nederland kreeg vier meldingen en bij de Duitse politie kwamen acht meldingen binnen.

Lees ook: Duitse natuurgenezer mag méér.

Volgens persbureau AFP gaat het bij de overleden patiënten om een Nederlandse man en vrouw van respectievelijk 55 en 43 jaar en een Belgische vrouw van 55. ANP meldt dat Ross de patiënten een vitamine-injectie gaf en naar huis stuurde in plaats van een arts in te lichten. Met het onderzoek moet duidelijk worden hoeveel patiënten de afgelopen tijd nog meer onder behandeling zijn geweest in de kliniek. De politie spreekt van een “concreet gezondheidsrisico” voor de patiënten.

De kliniek werd eerder al in opdracht van het Duitse OM doorzocht. Hierbij werden patiëntendossiers en behandelmethoden bekeken. Hierop deed de Duitse inspectie voor de gezondheidszorg aangifte. Ross heeft de kliniek inmiddels “wegens onvoorziene omstandigheden” tot nader order gesloten.

    • Etienne Verschuren