Politie gaat datarecorder gebruiken bij autocrashes

De gegevens komen uit zogenoemde Event Data Recorders, een soort zwarte dozen voor auto’s.

Logo van de politie op een uniform.
Logo van de politie op een uniform. Foto Koen van Weel / ANP

Bij ernstige verkeersongelukken gaat de politie voortaan computergegevens uit auto’s gebruiken om te achterhalen wat er voor de crash gebeurde. In Rotterdam voerde ze daar sinds 2009 al experimenten mee uit. De methode wordt nu uitgebreid naar andere regio’s, bevestigt de politie na berichtgeving in het Algemeen Dagblad.

In veel moderne auto’s zijn zogenoemde Event Data Recorders te vinden - een soort zwarte dozen voor auto’s. Deze boordcomputer registreert onder meer het remgedrag van de bestuurder, de snelheid van het voertuig en de stand van de pedalen. Bij zware ongelukken kan de politie zo zien wat er de laatste vijf seconden voor de botsing plaatsvond.

Uitgebreid naar meer regio’s

De resultaten uit de experimenten met het systeem in Rotterdam waren zo goed bevallen dat het nu uitgebreid wordt naar andere regio’s. De eenheden Oost-Nederland, Midden-Nederland, Amsterdam, Limburg, Oost-Brabant, Den Haag en Rotterdam gaan het nu invoeren.

EDR’s zijn in de Verenigde Staten verplicht. In Nederland en de rest van Europa nog niet. In de VS zijn door het verplichte gebruik van EDR’s in auto’s discussies ontstaan over de privacy van weggebruikers, omdat deze het rijgedrag van chauffeurs zo nauwlettend registreert.