Poetin en Erdogan zijn weer ‘vrienden’, maar Syrië blijft heikel punt

Turks-Russische top

Erdogan en Poetin straalden na hun ontmoeting dinsdag eensgezindheid uit. Maar over de lastigste kwestie blijven ze het voorlopig oneens.

Erdogan en Poetin in Sint-Petersburg
Erdogan en Poetin in Sint-Petersburg Foto Reuters

Na maanden van ruzie hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan dinsdag in Sint-Petersburg hun meningsverschil bijgelegd. Poetin sprak ’s middags op de persconferentie halverwege het bezoek van een „concrete en constructieve” ontmoeting. Op zijn beurt noemde Erdogan, die voor het eerst sinds de mislukte staatsgreep tegen hem weer op een buitenlandse reis was, zijn Russische ambtgenoot meerdere malen „mijn dierbare vriend.”

Beide leiders onderstreepten de symboliek van het bezoek, dat plaatsvond in het tsarencomplex Strelna aan de Finse Golf. Poetin nam aan het begin van de bijeenkomst meteen de gelegenheid te baat om het contrast tussen zijn eigen opstelling en die van het kritische Westen nog eens te onderstrepen en Erdogan te herinneren aan zijn geïsoleerde positie: „Ik weet dat ik een van de eersten was die u opbelde en woorden van steun sprak. Ik wil dat u weet dat wij immer categorisch optreden tegen onconstitutionele handelingen.”

De oorlog in Syrië, het belangrijkste en tegelijk het heikelste onderwerp op de agenda, kwam pas na de persconferentie ter sprake, waardoor de leiders lastige vragen van journalisten over dit thema handig konden omzeilen.

Wel benadrukte Poetin dat een oplossing voor Syrië enkel mogelijk is langs democratische weg. Poetins assistent Oesjakov zei eerder dat Rusland een „constructievere opstelling” verwacht van Erdogan ten aanzien van Syrië. Eerder had Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin nog gezegd dat het aanblijven van Assad voor Turkije onbespreekbaar is.

Gas en toerisme

Naast politiek overleg heeft het bezoek de weg geëffend voor intensieve samenwerking op tal van vlakken zoals defensie, landbouw en handel. Al moesten enkele rimpels nog worden gladgestreken. Zo verwacht Moskou compensatie van Ankara voor het neergehaalde Russische gevechtsvliegtuig dat de aanleiding vormde voor de diplomatieke rel. Daarnaast maakt het bezoek de weg vrij voor verdere onderhandelingen op het gebied van Turkish Stream, de door Rusland zeer gewenste pijpleiding die Russisch gas via Turkije naar Europa zal moeten brengen.

De door sancties getroffen Turkse toerismesector zal op korte termijn uit het slop worden getrokken. Dat is goed nieuws voor Turkije, dat al ruim 750 miljoen euro aan inkomsten misliep door wegblijvende Russische toeristen. Erdogan gaf Poetin ook de garanties dat toeristen in Turkse badplaatsen niet hoeven te vrezen voor hun veiligheid.

Zo lijkt de vriendschap in rap tempo op te bloeien. Of, zoals Poetin opmerkte: „Het leven gaat snel.”

    • Eva Cukier