Poetin en Erdogan gaan banden normaliseren

Poetin zei dat de strafmaatregelen tegen Ankara “stap voor stap” zullen worden afgebouwd.

Erdogan en Poetin schudden elkaar de hand voorafgaand aan hun onderhoud.
Erdogan en Poetin schudden elkaar de hand voorafgaand aan hun onderhoud. Foto Sergei Karpukhin / Reuters

Turkije en Rusland zijn vastberaden om de onderlinge betrekkingen weer volledig te normaliseren. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag gezegd na een gesprek met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin in Sint Petersburg, meldt persbureau Reuters. Laatstgenoemde zei dat de strafmaatregelen tegen Ankara “stap voor stap” zullen worden afgebouwd.

Poetin sprak na afloop van een “concreet en constructief” gesprek. Erdogan zei dat de landen hun samenwerking op defensiegebied gaan intensiveren. De landen hopen hun onderlinge handel zo snel mogelijk weer op 90 miljard euro per jaar te hebben.

Twitter avatar MevlutCavusoglu Mevlüt Çavuşoğlu “Turkey-Russia relations have entered a positive process with high goals.” https://t.co/gnyDJ5YHxG

Hoewel de landen verschillende partijen steunen in het Syrische conflict zei Poetin dat het mogelijk is dat beide partijen deze geschillen zullen beslechten. Rusland steunt de Syrische president Bashar Assad, terwijl Turkije rebellengroepen die hem bestrijden steunt.

‘Andere periode’

Voorafgaand aan het gesprek noemde Erdogan Poetin al zijn “vriend” en zei het staatshoofd dat Turkije een “heel andere periode” ingaat wat betreft de betrekkingen met Rusland. De president zei dat solidariteit tussen de twee landen zou helpen bij het oplossen van regionale problemen, zonder verder uit te wijden over welke problemen dit zijn.

De relaties tussen Moskou en Ankara raakten vorig jaar ernstig bekoeld nadat het Turkse leger een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde dat het Turkse luchtruim geschonden zou hebben. Daarbij kwam een piloot om het leven. Een andere vlieger belandde in Syrisch rebellengebied, alwaar hij bevrijd werd door Russische commando’s.

Lees ook: Gedeelde ergernis over het Westen verenigt Poetin en Erdogan

Het Kremlin was woedend vanwege het incident en eiste excuses van Turkije. Toen die niet kwamen, trof Rusland Turkije met economische sancties. Er kwam een importverbod op veel Turkse landbouwproducten. Ook werd het aanbieden van pakketreizen naar Turkije opgeschort, wat de toerismesector hard trof.

Verontschuldigingen

Eind juni volgde er alsnog een excuusbrief van Erdogan. Sindsdien zijn de betrekkingen verbeterd. Na de verijdelde coup in Turkije belde Poetin Erdogan als eerste om zijn steun aan zijn bewind te betuigen. Laatstgenoemde heeft de Russische president hier al herhaaldelijk voor bedankt.

Een tijdlijn van het conflict tussen Turkije en Rusland:

Analist Alexander Baoenov van het Moskouse Carnegie Centre schreef in een eerder commentaar dat hij denkt dat de toenadering tussen beide sterke leiders eerder pragmatisch is dan emotioneel. Baoenov:

“De nieuwe betrekkingen zijn niet gestoeld op persoonlijke vriendschap of ideologische overeenkomst, maar op gemeenschappelijke materiële belangen.”

De onderlinge economische belangen zijn aanzienlijk, waardoor de Russische sancties hard aankwamen in Turkije. NRC-journalist Eva Cukier schreef eerder hierover:

“Zo bouwt het Russische staatsbedrijf Rosatom sinds 2012 aan de Akkuyu kerncentrale, de eerste van Turkije. Het 20 miljard dollar kostende project wordt geheel gefinancierd door Rusland, dat ook de exploitatie op zich neemt [...] Een ander project waar veel op het spel staat, is Turkish Stream, een pijpleiding die Europa via de Zwarte Zee van Russisch gas zou moeten voorzien.”

Vlak voor Turkije weer toenadering zocht tot Rusland, werden ook al de betrekkingen met Israël verbeterd. De landen, die eerder hechte bondgenoten waren, verbraken in 2010 de relaties.

    • Casper van der Veen