Ouders gedode Amerikanen in Benghazi klagen Clinton aan

Ze verwijten de Democrate dood door schuld bij een aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012.

Patricia Smith op 18 juli tijdens haar toespraak op de Republikeinse Conventie.
Patricia Smith op 18 juli tijdens haar toespraak op de Republikeinse Conventie. Foto Robyn Beck/AFP

De ouders van twee in Libië omgekomen Amerikanen hebben maandag de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton aangeklaagd. Ze verwijten de politica dood door schuld en smaad bij een aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Dat blijkt uit een bij de in Washington D.C. ingediende aanklacht.

Het gaat om Patricia Smith en Charles Woods, respectievelijk de moeder en vader van de omgekomen Sean Smith en Tyrone Woods. Zij zijn van mening dat Clinton, destijds minister van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk is voor hun dood doordat ze als bewindsvrouw jarenlang haar privémail gebruikte voor staatszaken. Ze suggeren dat de aanvallers via de mail bij de verblijfsplaatsen van in Libië gestationeerde Amerikanen zijn gekomen:

“De aanval in Benghazi was het directe gevolg van op zijn minst de grote onvoorzichtigheid waarmee Clinton met vertrouwelijke informatie omging.”

Bovendien is het volgens Smith en Woods “zeer waarschijnlijk” dat Clinton informatie had verkregen over de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens, die bij de aanval eveneens om het leven kwam.

Geen vervolging Clinton vanwege gebruik privémail

De FBI deed een jaar lang onderzoek naar het gebruik door Clinton van haar privémail in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was. Directeur James Comey zei dat de Democrate weliswaar “extreem onvoorzichtig” was geweest, maar dat er niet tot vervolging zou worden overgegaan.

Volgens het Amerikaanse CBS erkent de politica “dat niemand kan ervaren welke pijn de nabestaanden moeten hebben als gevolg van het overlijden van hun kinderen”, maar hebben “eerdere onderzoeken aangetoond dat Clinton geen blaam treft voor deze aanval”.

Overigens lijkt de timing van de aanklacht niet geheel toevallig. De verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton is sinds de Democratische en Republikeinse Conventie van enkele weken terug volledig losgebarsten. Smith, de moeder van één van de omgekomen Amerikanen, was één van de sprekers op de Republikeinse Conventie: