‘Op den duur wil ik liever rondkomen van mijn optredens’

Verdienen en uitgeven

Jorn den Hertog (23) werkt in het klantcontactcentrum van een autoleasemaatschappij. Daarnaast treedt hij op als singer-songwriter. Hij woont in een studentenhuis in Utrecht.

Bob van der Vlist

IN

‘Ik ben christelijk opgevoed en wilde zo’n spontane jeugdleider worden zoals ik vroeger in de kerk zag. Daar leer je als kind best veel van. Ik ben theologie gaan studeren en merkte ook toen dat ik graag voor groepen sta om iets over te brengen. Op die manier zou ik iets willen bijdragen aan de levens van mensen. Ik weet bijvoorbeeld goed hoe het is om gepest te worden.

„Hierover vertellen, over het leven, en over wat liefde is, kan naar mijn idee goed via godsdienst. Maar inmiddels hoeft dat wat mij betreft niet meer alleen als jeugdleider in de kerk te zijn. Ik zing, schrijf en maak graag muziek en met creativiteit kun je ook goed een boodschap overbrengen.

„Als singer-songwriter treed ik af en toe op tijdens bruiloften en in cafés, of speel ik met mijn band bij jeugddiensten van verschillende kerken. Daarnaast heb ik een baan nodig om van rond te kunnen komen. Daarom werk ik in het klantcontactcentrum van een autoleasemaatschappij. Aanvankelijk begon ik daar 3,5 jaar geleden als student voor een bijbaan, inmiddels zit ik er voor 32 uur per week. Ik hoef niets te verkopen, ik beantwoord vragen van bestuurders van leaseauto’s.

„Dat is best mooi werk. Mijn teamleider weet ook wel dat ik op den duur liever zou rondkomen van mijn optredens, maar voorlopig heb ik het op mijn werk erg naar mijn zin.”

UIT

‘Ik woon met zeven andere huisgenoten in een studentenhuis in Utrecht. Vanwege mijn studie, die inmiddels net is afgerond, woon ik sinds begin van dit jaar in de stad. Ik kan volop genieten van op ons balkon zitten. Omdat ik nog op kamers woon, heb ik niet veel vaste lasten. De huur is niet heel hoog en zaken als tv en internet delen we met z’n allen.

„Mijn auto, een paarse Toyota Starlet uit 1996, is wel een aardige kostenpost. Handig voor als ik ergens moet optreden en veel spullen mee moet nemen, maar hij kost me maandelijks wel rond de 200 euro. Elk jaar met de APK-keuring neem ik in gedachten al afscheid, hij is namelijk al best oud, maar toch gaat hij steeds weer mee naar huis. Omdat er nog geen elektronica in zit, is hij makkelijk te repareren en zo kostte hij me dit jaar met de APK slechts 150 euro.

„Ik let niet heel erg op wat ik uitgeef aan boodschappen, het komt altijd wel uit. Meestal ga ik gewoon naar de Albert Heijn, maar soms als ik veel moet kopen, ga ik wel met de auto naar de Lidl. Ik geef graag geld uit aan boeken want ik lees veel. Per maand geef ik al snel 80 tot 100 euro uit aan leesmateriaal. Vaak zijn het boeken die theologie-gerelateerd zijn. Nu lees ik bijvoorbeeld How to survive a shipwreck van Jonathan Martin, over een dominee die alles is kwijtgeraakt, maar toch weer hoop vindt in God. Het is een heel mooi boek en het is het geld zeker waard.”

Lees ook de ‘Verdienen en uitgeven’ van vorige week: ‘Cosmetica van Chanel is een guilty pleasure’
    • Liza Titawano