‘Nieuwe stap Venezolaans referendum in oktober’

De oppositie mag dan waarschijnlijk beginnen de handtekeningen te verzamelen om een referendum af te dwingen dat tot het aftreden van president Maduro moet leiden.

Demonstranten betogen op de motor voor een referendum om Maduro af te zetten.
Demonstranten betogen op de motor voor een referendum om Maduro af te zetten. Foto Federico Parra / AFP

De Venezolaanse oppositie mag waarschijnlijk in oktober beginnen de vier miljoen benodigde handtekeningen te verzamelen om een referendum af te dwingen dat tot het aftreden van president Nicolas Maduro moet leiden. Dat heeft het hoofd van de kiescommissie dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De timing van de verzamelactie is cruciaal. Als er nog dit jaar een referendum wordt gehouden waarbij de uitslag is dat Maduro moet aftreden, dan komen er door de oppositie vurig gewenste nieuwe verkiezingen. Vindt een eventuele volksraadpleging pas volgend jaar plaats, dan volgt de vicepresident Maduro op, waardoor er nog zeker een jaar langer een socialistische president aan de macht blijft.

Maduro wil volksraadpleging voorkomen

Maduro heeft meermaals gezegd dat hij wil voorkomen dat er een referendum plaatsvindt. Toch komt de oppositie stapje voor stapje dichterbij. Vorige week werd bekend dat de kiescommissie de eerste te nemen horde heeft goedgekeurd. Er waren 200.000 handtekeningen nodig, 1 procent van de kiesgerechtigden.

De volgende stap is dat er vier miljoen handtekeningen moeten worden verzameld, 20 procent van de Venezolaanse kiezers. Bij een referendum moeten meer Venezolanen vóór vertrek stemmen dan Maduro aan stemmen kreeg bij zijn verkiezing tot president: zo’n acht miljoen.

Lees meer over de petitie: Venezolanen willen af van Maduro

De oppositie reageerde vorige week boos toen de kiescommissie niet direct een datum bekend wilde maken waarop het verzamelen van de handtekeningen van start kon gaan. Dat wilde de commissie niet omdat eerst moest worden onderzocht of de beschuldiging van de regering klopt dat in de eerste ronde was gefraudeerd met het ophalen van handtekeningen. Het onderzoek richt zich op 2 procent van de in totaal 408.000 tot nu toe verzamelde handtekeningen.

Crisis

De problemen waarmee Venezuela kampt stapelen zich de afgelopen jaren op. Er zijn voedseltekorten en burgers moeten vaak lang in de rij staan om aan eten te komen. Ook is er een tekort aan medicijnen en energie. Verder schat het Internationaal Monetair Fonds dat de inflatie in Venezuela dit jaar kan oplopen tot maar liefst 720 procent.

De economische crisis wordt voor een groot deel veroorzaakt door de lage olieprijzen. Critici stellen echter dat het wanbeleid van Maduro de situatie nog erger maakt. Van dergelijke kritiek wil Maduro zelf niets weten. Volgens hem zijn de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de economische rampspoed.

    • Casper van der Veen
    • Joram Bolle