Mislukte belegging kostte Delta Lloyd 100 miljoen

Verzekeringen

Verzekeraar Delta Lloyd leed verlies op beleggingen in levensverzekeringen. De verzekerden bleven langer leven dan verwacht.

Foto ANP

Verzekeraar Delta Lloyd is 100 miljoen euro kwijtgeraakt door een misgelopen belegging in levensverzekeringen van welgestelde Amerikanen. De verzekeraar tuigde voor deze belegging, die voor Nederlandse begrippen zeer exotisch is, een constructie op met een klein bedrijf uit Bussum.

Lees hier hoe het mis ging

De zaak is illustratief voor het scherpe beleggingsbeleid dat Delta Lloyd jarenlang voerde, en dat aan de basis lag van een conflict met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat eindigde vorig jaar in een recordboete en het vertrek van de top van het bedrijf. DNB en ook de AFM vonden dat het risicomanagement tekortschoot en de administratie gebrekkig was. Delta Lloyd vond die kritiek onterecht omdat het beleid zeer succesvol was en het bedrijf zo als enige grote verzekeraar zonder staatssteun door de crisis kwam.

Delta Lloyd besluit in 2006 om te beleggen in zogeheten life settlements, via het Bussumse bedrijf Rolsa. Life settlements zijn een typisch Amerikaans verschijnsel. Amerikanen mogen hun levensverzekering doorverkopen als ze geld nodig hebben. De koper betaalt dan voortaan de premie, maar krijgt ook de uitkering als de polishouder overlijdt. In Nederland is het doorverkopen van Nederlandse polissen verboden, handelen in Amerikaanse mag wel.

In 2010 ontstaan er kasstroomproblemen bij Rolsa omdat de Amerikanen, die verzekerd zijn voor bedragen tot 50 miljoen dollar, langer blijven leven dan verwacht. De Italiaanse herverzekeraar waarbij Rolsa zich heeft ingedekt tegen dit risico blijkt te hebben gefraudeerd en keert niet uit, waardoor de kasstroomproblemen niet kunnen worden opgelost. Begin 2015 gaat Rolsa failliet. Delta Lloyd moet 100 miljoen euro afschrijven.

Delta Lloyd raakt daarna verwikkeld in een rechtszaak met de eigenaar van Rolsa, een Brit die in Nederland veel zakendoet in complexe financiële producten. De man, Ramesh Dusoruth, claimt dat Delta Lloyd hem 30 miljoen dollar is verschuldigd omdat de verzekeraar het faillissement zelf zou hebben veroorzaakt door een reddingsplan af te wijzen. Bij een faillissement kon Delta Lloyd als grootste investeerder de polissen opeisen en een deel van zijn geld veiligstellen.

De verzekeraar vindt dat Dusoruth een oplichter is: de contracten waarop hij zijn claim baseert zouden vervalsingen zijn. Bovendien zou hij miljoenen uit Rolsa hebben weggesluisd naar andere vennootschappen waarvan hij zélf eigenaar is.

Volgens Dusoruth investeerde Delta Lloyd in zijn bedrijf Rolsa als vergoeding voor ander werk dat hij voor Delta Lloyd deed. Curator Frédéric Verhoeven van Houthoff Buruma, die het faillissement afhandelt, zegt desgevraagd dat die constructie „opmerkelijk” en „nodeloos ingewikkeld” oogt. Verhoeven benadrukt dat hij „op voorhand echter niet kan zeggen dat die ook onzakelijk is”. De rechter doet mogelijk deze woensdag uitspraak.