Duitsland verscherpt toelatingsbeleid: meer mensen geweigerd, veel mensen uitgezet

Kamers op het vroegere Berlijnse vliegveld Tempelhof, voor vluchtelingen, december 2015.
Kamers op het vroegere Berlijnse vliegveld Tempelhof, voor vluchtelingen, december 2015. Foto Jochen Eckel/AP-DPA

Duitsland blijkt in de praktijk zijn toelatingsbeleid voor asielzoekers aanzienlijk te hebben verscherpt in vergelijking met vorig najaar.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 13.324 mensen toelating geweigerd aan een grenspost, voor driekwart aan de Oostenrijkse grens. In heel 2014 waren dat er 8.913. Ongeveer 117.500 asielzoekers zijn toegelaten in de eerste helft van dit jaar. In heel vorig jaar zijn er ongeveer 1,1 miljoen asielzoekers Duitsland binnengekomen.

Lees ook: Chinese toerist per ongeluk twee weken vast in Duits azc

Onder de mensen die het land niet in mochten, zijn 2.500 Afghanen, 1.300 Syriërs en 1.000 Irakezen. In de top-tien van afgewezen mensen staan verder Iraniërs, Marokkanen, Nigerianen, Pakistanen, Gambianen, Somaliërs en Algerijnen. De meest voorkomende reden om mensen niet toe te laten is het ontbreken van geldige papieren.

Ook het aantal uitzettingen is gestegen. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 13.743 mensen het land uit gezet. In driekwart van de gevallen ging het om mensen uit een Balkanland. In heel 2015 zijn 20.888 mensen uitgezet, in 2014 waren dat er 10.884.

De Internationale Organisatie voor Migratie heeft dinsdag cijfers gegeven voor het aantal migranten dat tot afgelopen zondag over zee naar Europa is gekomen. Dat waren er 263.636: ruim 160.000 in Griekenland, ruim 100.000 in Italië. Vorig jaar waren er tussen januari en eind augustus 354.000 bootvluchtelingen.

In het dorp Mutterstadt, vlak bij Mannheim, is vrijdag een man gearresteerd die ervan wordt verdacht namens Islamitische Staat een aanslag te willen voorbereiden op een wedstrijd van de Bundesliga. De Duitse voetbalcompetitie begint eind deze maand. De Duitse autoriteiten, die de arrestatie dinsdag bevestigden, gaven geen verdere details. Volgens het persbureau Reuters is de verdachte een 24-jarige asielzoeker uit Syrië.