Met Dafne aan de keukentafel

Dafne Schippers is in Rio de Janeiro gearriveerd, dus verkeren alle Nederlandse verslaggevers in hoogste staat van paraatheid. Niet Ranomi Kromowidjojo, niet olympisch kampioene Anna van der Breggen, niet Estavana Polman en zelfs niet een hockeybabe is de ster van TeamNL.

Dafne, om haar draait het in de Nederlandse perceptie. Ook in de ogen van buitenlandse verslaggevers, want sinds haar wereldtitel op de 200 meter en de zilveren medaille op de 100 meter, vorig jaar op de WK in Beijing is de sprintster een internationale ster met navenante belangstelling van de internationale pers. Maar Dafne heeft voor de Spelen de talrijke verzoeken uit het buitenland vriendelijk doch zeer beslist afgewezen. Leidt te veel af, zegt ze.

Voor de Nederlandse pers maakte Dafne een uitzondering. En dat ging maandag op zijn Hollands aan een veredelde ronde keukentafel in een kamertje in het olympisch dorp.

Aan tafel was één stoel vrijgehouden. Voor de koningin. Bij binnenkomst hoefde Dafne alleen maar aan te schuiven. Ze kreeg een tiental dictafoons onder haar neus geschoven en het vragenvuur kon beginnen.

Het werd een genoeglijk Hollands half uurtje, want nieuws had ze niet te melden. Doet er niet toe. Dafne heeft gesproken.

    • Henk Stouwdam