Dag 4 Spelen: Brons judoka Van Emden betekent tweede Nederlandse medaille

Liveblog gesloten

Met de bekendmaking van de wedstrijden in de kwartfinales vrouwenvoetbal - en de huldiging van Anicka van Emden - sluiten we dit liveblog voor de nacht. Dank voor het meelezen en meeleven met de Nederlandse atleten in Rio.

Twitter avatar FIFAWWC FIFA Women'sWorldCup #Rio2016 LAST 8 Friday 12 August 13:00 #USA v #SWE 16:00 #CHN v #GER 19:00 #CAN v #FRA 22:00 #BRA v #AUS (Rio time)

Judoka Van Emden gehuldigd in HHH

Foto Sander Koning / ANP

Judoka Anicka van Emden wordt gehuldigd in het Holland Heineken House na het behalen van de bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen in Rio. Foto Sander Koning / ANP


Judoka Anicka van Emden is de eerste Nederlandse sporter die gehuldigd wordt in het Holland Heineken House. Volgens het ANP werd ze toegejuicht door 1500 bezoekers.

Nederlandse estafettezwemmers grijpen ook mis

De Nederlandse estafettezwemmers konden zich dinsdagacht in de olympische finale van de 4x200 meter vrije slag niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski, Kyle Stolk en Sebastiaan Verschuren eindigden in de eindstrijd als zevende, in een tijd van 7.09,10. Het goud ging naar de Verenigde Staten. Michael Phelps tikte als slotzwemmer aan na 7.00,66. Dat betekende zijn 21e olympische titel.

De Nederlandse mannenploeg veroverde eerder dit jaar in Londen de Europese titel. Het behalen van de olympische finale, nog zonder kopman Verschuren in de series, werd volgens het ANP al gezien als een knappe prestatie. De laatste Nederlandse medaille bij de Spelen op dit onderdeel dateert van 2000. In Sydney pakte de estafetteploeg, met Pieter van den Hoogenband als kopman, het brons.

Hongaarse Katinka Hosszu wint derde gouden plak

Foto Matt Slocum / AP

De Hongaarse zwemster Katinka Hosszu viert het behalen van haar derde gouden plak. Ze werd eerste in de finale 200m wisselslag. Foto Matt Slocum / AP

Hongaarse zwemster Katinka Hosszu veroverde dinsdagnacht haar derde gouden medaille in Rio.

Ook Frankrijk stuurt sportman naar huis

Niet alleen Nederland stuurt sporters naar huis. Frankrijk doet dat ook. In dit geval met tennisser Benoit Paire, meldt persbureau AP. Hij zou meermalen gewaarschuwd zijn voor het schenden van de regels. Welke dat zijn, is onduidelijk. Paire mocht zijn koffers pakken na zijn nederlaag in de derde ronde van het enkelspel tegen Italiaan Fabio Fognini.

Volgens tenniscoach Arnaud Di Pasquale gedroeg Paire zich asociaal, meldt AP.

"We zagen hem eigenlijk nooit. ,Hij ondermijnt het groepsproces. We hebben hem maar gevraagd of hij zijn koffers wil pakken. Dan kan hij doen wat hij wil doen."

Twitter avatar CanalRio2016 CANAL+ Rio 2016 [#Tennis] La réaction de Jean Gachassin sur l'exclusion de Benoît #Paire 📱 https://t.co/5RrChrKxgA https://t.co/mQyXG17uqX

Michael Phelps wint twintigste gouden plak

Het goede nieuws blijft maar binnenstromen voor de Amerikanen. Veteraan Michael Phelps won vannacht zijn twintigste gouden medaille in zijn carrière op de 4x200meter vlinderslag.

Amerikaanse zwemster Katie Ledecky wint tweede gouden plak

Foto Martin Meissner / AP

De Amerikaanse Katie Ledecky won de gouden plak op de 200 meter vrije slag. Foto Martin Meissner / AP


De Amerikaanse Katie Ledecky uit Bethesda won haar tweede gouden medaille in Rio op de 200 meter vrije slag. Met haar tijd van 1:53.73 troefde ze de Zweedse Sarah Sjöström af.

Verschuren strandt in halve finale

Zwemmer Sebastiaan Verschuren grijpt toch naast een finaleplaats op de 100 meter vrije slag. Met zijn tijd van 48,28 seconden belandde de 27-jarige Amsterdammer uiteindelijk op een gedeelde tiende plaats. Een teleurstelling voor de nummer twee van Europa op deze afstand.

Foto Robin Utrecht / ANP

Sebastiaan Verschuren tijdens de halve finale van de 100 meter vrij in de Olympic Aquatics Arena tijdens de Olympische Spelen. Foto Robin Utrecht / ANP


Verschuren bereikte vier jaar geleden bij de Spelen van Londen nog de finale van de 100 vrij, schrijft ANP. Met een persoonlijk record van 47,88 tikte hij daarin als vijfde aan, amper een tiende verwijderd van brons. In Rio de Janeiro strandde Verschuren zondag ook al in de halve finales van de 200 vrij, het onderdeel waarop hij Europees kampioen is.

Zwemmer Verschuren naar de finale? Afwachten

Gaat Sebastiaan Verschuren naar de finale? Bij de halve finale 100 meter vrij kwam hij als vijfde binnen met een tijd van 48,28 seconden. Het is onduidelijk of dat genoeg gaat zijn voor de finale.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Sebastiaan Verschuren is klaar voor de halve finale van de 100 meter vrij. Kijk LIVE: https://t.co/VIZSsmpCcF https://t.co/YVMZ6IRxYn

Mediabus aangevallen in Rio

Of het stenen waren die door de ruiten van de mediabus vlogen, of dat het kogels waren. Daar zijn de journalisten het nog niet over uit. Wat zeker is, is dat twee ramen van hun bus kapot zijn. Twaalf journalisten werden naar het olympische park in de wijk Barra da Tijuca vervoerd toen het glas ze om de oren vloog, meldt persbureau AP. Drie van hen raakten lichtgewond. Een getuige zou een "ploppend geluid" gehoord hebben net voor het incident.

Foto David Davies / AP

Foto David Davies / AP


Weer nederlaag voor Van der Vlist en Van Gestel

Ook vannacht konden beachvolleybalsters Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel niet overtuigen. Zij verloren ook hun tweede groepswedstrijd. In twee sets bewezen Karla Borger en Britta Bühte dat ze sterker waren dan het Nederlandse koppel (21-19, 21-14).

Twitter avatar nlbeachvolley Beachvolleybal 'T is @sophievangestel/@JantineVdV niet gelukt om hun 2e match te winnen. 2e set is voor #GER (21-14)#BeachTeamNL https://t.co/AE1YQQy1RN

Volgens het ANP maken Van der Vlist en Van Gestel alleen nog kans om de volgende ronde in te komen als de vrouwen winnen van het Zwitserse duo Joana Heidrich en Nadine Zumkehr in de laatste poulewedstrijd.

Oranje beachvolleybalvrouwen op achterstand

De allereerste set in de wedstrijd van beachvolleybalsters Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist gaat naar de Duitsers (21-19).

Beachvolleybalvrouwen in de herkansing

Beachvolleybalsters Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist zijn begonnen aan hun tweede partij, tegen het Duitse koppel Karla Borger en Britta Büthe. De eerste wedstrijd verloren zij zondag in twee sets van de favoriet: het Canadese tweetal Sarah Pavan en Heather Bansley.

Reacties uitbundige Oranje turnsters

Foto Sander Koning / ANP

Vera van Pol krijgt een knuffel van Eythora Thorsdottir na het behalen van de 7e plek tijdens de landenfinale turnen in de Rio Olympic Arena tijdens de Olympische Spelen van Rio. Foto Sander Koning / ANP


Tegenover het ANP reageren de uitgelaten turndames over hun zevende plaats, een groot succes voor de ploeg.

Céline van Gerner was vier jaar geleden de enige Nederlandse turnster bij de Spelen:

"Supervet wat we hebben neergezet"

Vera van Pol:

"Normaal kijk je naar de finale op tv en nu sta je er zelf. Dat is best een raar idee. Ik had het niet voor mogelijk gehouden dat wij hier zouden staan.''

Sanne Wevers, die net als zus Lieke en Eythora Thorsdottir nog terugkomt voor een individuele finale:

"Ik was ook dat meisje dat hiervan droomde. Ik kan het niet omschrijven hoe bijzonder het is om als turnster hier met je land te mogen staan. Ik weet gewoon dat ik van jongs af aan altijd naar deze wedstrijd kijk en hem misschien wel het spannendste vind van allemaal.''

Vader: Yuri van Gelder heeft hulp nodig'

Volgens zijn vader Epke van Gelder en Huite Zonderland, de interim-voorzitter van de turnbond KNGU, heeft zijn zoon Yuri "hulp nodig". Dat meldt de NOS. De atleet werd gisteren voor zijn deelname aan de finale naar huis gestuurd vanwege drankgebruik in Rio. Zonderland vindt dat Van Gelder hulp en nazorg van de turnbond verdient:

"Ik vind het heel relevant om daar goed over na te denken. Persoonlijk zeg ik: hij heeft hulp nodig"

Elina Svitolina verslaat Serena Williams

Foto Charles Krupa / AP

Elina Svitolina reageert met enige verbazing op haar overwinning tegen nummer een van de wereld Serena Williams. Foto Charles Krupa / AP

Serena Williams verliest van nummer twintig van de wereld

Serena Williams kan fluiten naar die gouden medaille. Zij is zojuist uitgeschakeld door de Oekraïense Elina Svitolina. In twee sets ( 4-6, 3-6) verloor de nummer één van de wereld van de nummer twintig, een fikse opschudding in Rio. Afgelopen zondag verloor Williams ook al het dubbelspel met haar zus Venus. Ook Novan Djokovic moest gisteren afscheid nemen van het toernooi.

Geen goede start Serena Williams

De kansen op een tweede gouden medaille slinken voor Serena Williams, denkt AP. Zij verloor de eerste set van haar derde wedstrijd tegen de Oekraïense Elina Svitolina met 6-4. Williams vertoonde matig spel tijdens de eerste 33 minuten, ze gaf 27 van de 29 punten van Svitolina weg.

Foto Charles Krupa / AP

Serena Williams gooit haar armen in frustratie omhoog tijdens de wedstrijd tegen de Oekraïense Elina Svitolina. Foto Charles Krupa / AP

Turnsters hebben affaire Van Gelder snel uit hun hoofd gezet

De turnsters van Oranje moesten dinsdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hun teamfinale turnen. Dat terwijl Nederland in rep en roer was door de affaire rond Yuri van Gelder, schrijft het ANP. De teamgenoot verdween maandag voor straf naar huis na een nachtje stappen in Rio. Sanne Wevers, een van de turnsters die het toernooi afsloten als nummer zeven van de wereld:

"We hebben het er maandag intern even over gehad. Je moet het wel weten, zeg maar. Aan de andere kant is het dan ook zaak dat je het zo snel mogelijk van je afzet. Ik zou het zonde vinden als die affaire een hele grote stempel drukt op dit hele olympische gebeuren. Ik denk dat we zulke knettergoede prestaties neerzetten dat ik hoop dat het ondersneeuwt. Maar ik kan me de impact in Nederland wel voorstellen''

Belgische judoka beroofd

Belgische judoka Dirk Van Tichelt werd maandag beroofd en in het gezicht geslagen. Hij vierde zijn overwinning en zijn bronzen medaille in Rio. Zijn telefoon werd gestolen en Van Tichelt achtervolgde daarop de dief. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis voor observatie. De judoka hield een blauw oog over aan het voorval, meldt AP.

Vier atleten bestraft voor doping in 2008 en 2012

AP komt met meer informatie over Oekraïense speerwerper Oleksandr Pyatnytsya. Bij een nieuwe test van een van zijn dopingmonsters werd het verboden turinabol aangetroffen. Het IOC diskwalificeerde hem dan ook meteen met terugwerkende kracht.

Pyatnytsya is een van de vier atleten die bestraft zijn vandaag na nieuwe testen van stalen uit 2008 en 2012. Ook de Turkse Nurcan Taylan, Armeense Hripsime Khurshudyan en Wit-Russische atleet Pavel Kryvitski kregen sancties te verduren. In totaal werden 98 atleten betrapt op dopinggebruik.

Oekraïense speerwerper verliest 2012 medaille door doping

Het IOC heeft de zilveren medaille van Oekraïense speerwerper Oleksandr Pyatnytsya voor de Olympische Zomerspelen van 2012 ontnomen vanwege dopinggebruik, meldt persbureau AP.

Nederlandse beachvolleyballers winnen tweede groepswedstrijd

Goed nieuws bij de beachvolleyballers. Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst wonnen zojuist hun tweede groepswedstrijd in Rio. In drie sets versloegen zij het Poolse koppel Grzegorz Fijalek en Mariusz Prudel (21-17, 19-21, 15-9).

Foto Petr David Josek / AP

De Nederlandse Reinder Nummerdor tijdens de tweede gewonnen groepswedstrijd in Rio tegen het Poolse koppel Grzegorz Fijalek en Mariusz Prudel. Nummerdor speelde samen met Christiaan Varenhorst. Foto Petr David Josek / AP

Turnsters Oranje halen zevende plek

De Nederlandse turnsters bereikten de zevende plek bij de teamfinale in Rio. Hun Amerikaanse concurrenten, de titelverdedigers, gaan zoals verwacht naar huis met het goud. Rusland behaalde zilver en China brons. De Nederlandse ploeg was voor het eerst actief in een olympische teamfinale. Ze deden het volgens het ANP stukken beter ten opzichte van de kwalificatierondes.

Twitter avatar Rio2016_en Rio 2016 #USA's women win #Gold in the team #ArtisticGymnastics final with 184.897 #RUS take #Silver, #CHN claim #Bronze https://t.co/vMBcG8h1SJ

Rechter: demonstreren in Rio toegestaan

Volgens een Braziliaanse rechter moet de organisatie van de Olympische Spelen demonstraties toestaan in de stadia in Rio de Janeiro, meldt AP. Eerder werden mensen die tegen de regering protesteerden van de tribunes verwijderd. Het land wordt geplaagd door politieke chaos door de smeergeldaffaire rond staatsoliebedrijf Petrobras, de mislukte afzettingsprocedure van - de inmiddels op non-actief gestelde - president Dilma Rousseff en een economische crisis.

Nederland stijgt in landenwedstrijd turnen

Het vrouwenturnteam is bezig met een prima optreden in de finale van de landenwedstrijd. Na het eerste onderdeel stonden ze nog laatste, inmiddels zijn ze een plek opgeschoven en staat de ploeg zevende. De totaalscore na drie onderdelen voor Nederland is 128.365. Er is nog kans om op te schuiven. De achterstand op Brazilië is ongeveer een kwart punt. Het laatste onderdeel is balk, waarop Sanne Wevers tot de wereldtop behoort. In 2015 pakte ze zilver op het WK.

De Amerikanen staan op de eerste plek met een ruime voorsprong van bijna vijf punten op China. Japan staat derde.

Van Emden dolblij met plak

Op Twitter reageerde judoka Anicka van Emden op haar gewonnen bronzen medaille.

Twitter avatar anickavanemden Anicka van Emden Worked so long to get to the Olympics. Now the winner of Olympic BRONZE! #Rio2016 #TeamNL - https://t.co/uZ8VGkTXnX

Van Emden debuteerde in Rio op 29-jarige leeftijd op de Spelen. In 2012 koos de judobond ervoor concurrent Elisabeth Willeboordse naar de Spelen te sturen. Willeboordse won vier jaar eerder in Peking brons. Zij feliciteerde Van Emden.

Twitter avatar ewilleboordse E Willeboordse SUPERMOOI!!!! #bronze voor @anickavanemden!!! Wat een fantastisch moment dit!!! Eerste #judo medaille voor #TeamNL

Foto Olaf Kraak / ANP

Emotie bij Anicka van Emden na het winnen van brons. Foto Olaf Kraak / ANP

Verlies voor bokser Lacruz

Enrizo Lacruz is er niet in geslaagd de kwartfinale te bereiken in het boksen. In de achtste finale verloor Lacruz van Otgondalai Dorjnyambuu uit Mongolië. Hij kwam uit in de gewichtsklasse tot 60 kilo. Twee juryleden wezen Dorjnyambu aan als winnaar na drie rondes, een Lacruz.

Topoverleg tussen Brazilië en Argentinië

De overheden van Brazilië en Argentinië gaan de gespannen sfeer bespreken die ontstaan is tussen de fans uit beide landen op de Olympische Spelen. Dat hebben de organisatoren van de Spelen dinsdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Maandag gingen Braziliaanse en Argentijnse supporters tijdens een tenniswedstrijd tussen Del Porto en Sousa met elkaar op de vuist. Bij voetbalmatches tussen beide landen breken ook geregeld rellen uit.

Van Emden pakt brons - tweede Nederlandse medaille

Judoka Anicka van Emden heeft voor de tweede Nederlandse medaille in Rio gezorgd. In de strijd om het brons in de klasse tot 63 kilo versloeg ze de Braziliaanse Mariana Silva. Ze wierp haar tegenstander een keer op haar zij, en scoorde daarmee een yuko, de kleinst mogelijke score in het judo. Van Emden werd uitgeschakeld in de strijd om het goud in de kwartfinale, maar vocht zich via de herkansing naar het brons.

Twitter avatar judobond Judo Bond Nederland BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! Anicka van Emden wint brons door winst op Mariana Silva! #TeamNL #JudoRio2016

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL Ze doet het! De tweede Nederlandse medaille! @anickavanemden pakt het brons 🎉 Gefeliciteerd! 🇳🇱 #TeamNL https://t.co/zGQ7Q7d11i

Eerder wist Anna van der Breggen goud te pakken in het wielrennen op de wegrit.

Turnvrouwen achtste na eerste onderdeel

Het Nederlandse vrouwenteam staat na het onderdeel vloer achtste in de landenwedstrijd. Drie Nederlandse vrouwen - Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir en Celine van Gerner scoorden gezamenlijk 41.666 punten. Aan de leiding staan de Verenigde Staten met 46.866 voor Rusland en Groot-Brittannië. De sterkste onderdelen van Nederland moeten nog komen, met brug en balk. Het tweede onderdeel voor Nederland is sprong.

Foto Damir Sagolj / Reuters

Lieke Wevers in actie op het onderdeel vloer. Foto Damir Sagolj / Reuters

Opsteker Brazilië in basketbal

Gastland Brazilië heeft voor een verrassing gezorgd in het basketbaltoernooi. Het favoriet geachte Spanje, onder meer met NBA-topper Pau Gasol, werd in een spannend gevecht met 66-65 aan de kant gezet. De beslissende Braziliaanse score viel vijf seconden voor de laatste zoemer. Spanje, winnaar van zilver op de laatste twee Olympische Spelen, heeft nu z'n twee eerste wedstrijden verloren. Brazilië moest in de eerste wedstrijd zijn meerdere erkennen in Litouwen.

Twitter avatar Rio2016_en Rio 2016 #BRA's men have just defeated #ESP 66-65 right at the end in a breathtaking Group B #Basketball fixture #Rio2016 https://t.co/RPKHKTYTqb

Turnvrouwen nu in finale landenwedstrijd

Vanaf 21.00 uur staan de Nederlandse vrouwen voor het eerst in de finale van de landenwedstrijd bij het turnen. Het team plaatste zich als laatste en achtste. In actie komen Céline van Gerner, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Lieke Wevers en Sanne Wevers. Verder vandaag staat nog op het programma:

 • Rond 21.30 uur de strijd van Anicka van Emden om brons, in de gewichtsklasse tot 63 kilo in het judo
 • 22.00 uur Boksen: achtste finale klasse tot 60 kilo met Enrico Lacruz
 • 22.30 uur en 02.00 uur Beachvolleybal: tweede poulewedstrijd Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst en later Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist
 • 04.38 uur Zwemmen: de finale van de 4x200 meter vrije slag estafette bij de mannen (Maarten Brzoskowski, Dion Dreesens, Ben Schwietert, Sebastiaan Verschuren en Kyle Stolk)
 • Judoka Van Emden mag strijden om brons

  Anicka van Emden maakt ondanks haar eerdere uitschakeling in de kwartfinale nog altijd kans op een medaille. Ze won in de herkansing van Kathrin Unterwurzacher uit Oostenrijk met het kleinst mogelijke verschil: een yuko. Ze heeft de Oostenrijkse nu in vier van hun vijf onderlinge ontmoetingen verslagen. Later vanavond moet Van Emden, die uitkomt in de gewichtsklasse tot 63 kilogram, judoën tegen een verliezer van een van de halve finales.

  Twitter avatar NOSsport NOS Sport Winst voor Anicka van Emden! Ze is nu nog een zege verwijderd van een bronzen medaille. #TeamNL #Rio2016 https://t.co/AMAJTCNAsC

  Dumoulin als voorlaatste van start in tijdrit

  Wielrenner Tom Dumoulin, een van de grote favorieten voor het goud, start morgen als voorlaatste in de individuele tijdrit. Hij gaat om 11.39 uur plaatselijke tijd van start (16.39 uur in Nederland). In de wegrit stapte Dumoulin zaterdag nog uit voorzorg af na ruim tien kilometer. Hij wilde met zijn geblesseerde pols, die hij brak in de Tour de France, geen risico's nemen. Andere favorieten voor het goud zijn de Britse Tourwinnaar Chris Froome, die als laatste start, ex-wereldkampioen tijdrijden Tony Martin uit Duitsland en de Zwitser Fabian Cancellara. De tijdrit is 54 kilometer lang en voert over een zeer geaccidenteerd terrein.

  Wout Poels start niet in de tijdrit. Hij viel tegen in de wegrit, en ging ook nog onderuit.

  Bij de vrouwen doen Ellen van Dijk, wereldkampioen op dit onderdeel in 2013, en kersvers Olympisch kampioen bij de wegrit Anna van der Breggen mee. Zij rijden hun tijdrit morgenochtend voor de mannen. Van Dijk start om 13.57 uur Nederlandse tijd, Van der Breggen zes minuten later. De vrouwen rijden een afstand van 29,7 kilometer.

  Klik hier voor de complete startlijsten.

  Monsterscore hockeymannen: 7-0 tegen Canada

  Ook na rust hebben de Nederlandse hockeymannen niet ingehouden tegen Canada. Door doelpunten van Van der Weerden (twee keer) en Robbert Kemperman wordt het uiteindelijk 7-0. De ploeg staat nu tweede in de poule achter Duitsland. De eerste vier gaan door naar de kwartfinale. De volgende poulewedstrijd volgt donderdag tegen India, dat derde staat.

  Twitter avatar NickKaldenbach Nick 7-0 winst voor de Nederlandse Hockeyheren en de kwartfinales zijn binnen #Hockey #Olympics #Rio2016

  Van Rijsselberghe behoudt tweede plek

  Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is in zijn vierde race op plek vier geëindigd. In het klassement staat hij nog altijd tweede. De Brit Nick Dempsey won zijn derde race in de baai van Rio en verstevigde zijn koppositie. Bij de vrouwen staat Lilian de Geus na vijf races vierde.

  Twitter avatar lifeofdorian Dorian Rijsselberghe Update from @worldsailng: RS:X M R5: Final upwind leg with NED leading followed by POL, GBR, GRE, FRA. https://t.co/BJAWlI8nCM

  Handbaldames spelen morgen op nieuwe vloer

  De Nederlandse handbalsters spelen morgen hun derde groepswedstrijd tegen tegen Zuid-Korea een nieuwe vloer. Afgelopen nacht werd de vloer in de Braziliaanse Future Arena vervangen nadat meerdere teams hadden geklaagd over de gebrekkige kwaliteit van de coating. Dat meldt een woordvoerder van organisatoren van de Spelen aan persbureau Reuters.

  De Braziliaanse organisatie heeft de afgelopen maanden moeite gehad om alle stadions op tijd af te krijgen voor de Spelen. Het land kampt met de ergste recessie in decennia. Daarnaast wordt Brazilië geplaagd door politieke onrust en een uitbraak van het zikavirus.

  Estafettezwemmers naar finale 200 meter vrij

  De Nederlandse estafettezwemploeg heeft bij de 4 x 200 meter vrije slag de finale gehaald. De tijd van 7.09,16 was maar net genoeg voor een achtste plaats - waarmee ze vannacht mee kunnen doen voor de medailles. Nederland bleef de zwemploeg van Italië met 0,04 seconde voor.

  Twitter avatar lucienpeeters Lucien Peeters Prachtig resultaat team @DionDreesens in de series 4x200m vrije slag, door naar de finale! #teamNL @Sportregionl https://t.co/wF2A7YKDgr

  Bertens en Rojer tegen Williams en Ram in Rio

  In het gemengde dubbelspel staan Kiki Berten en Jean-Julien Rojer in Rio tegenover het Amerikaanse duo Venus Williams en Rajeev Ram. De internationale tennisfederatie maakte dinsdag de wedstrijdduo's bekend. Het is nog niet bekend wanneer de Nederlanders in actie komen.

  Twitter avatar OlympicsTennis ITF Olympic Tennis Another mixed doubles 1st round clash will see @kikibertens/Rojer take on @Venuseswilliams/@RajeevRam #Rio2016 https://t.co/8M9GORHE9k

  Zo komen de zwemmers aan die rode plekken op hun lijf

  Er was al veel over te doen: hoe komen toch de rode cirkels op de lijven van de olympische zwemmers? Het antwoord: cupping. Deze techniek, waarbij kommetjes vacuüm worden gezogen op de huid van de sporter, zou goed zijn voor de bloedsomloop. Het succes van de methode is niet onbetwist; veel wetenschappers zeggen dat het weinig tot niets uitmaakt.

  Twitter avatar NBCOlympics NBC Olympics That can't be comfortable 😨 #Rio2016 https://t.co/V8MyXfjT4f

  Zeiler Postma veertiende in eerste race

  Zeiler Pieterjan Postma heeft in zijn eerste race de veertiende plaats behaald. Hij kende een ongelukkige start doordat hij tegen de startboot aanvoer en na een strafronde achteraan moest beginnen. Postma won brons op het EK.

  Hockeyers leiden met 3-0 tegen Canada

  De Nederlandse hockeymannen hebben, ondanks een wat matige start, geen lastige wedstrijd tegen Canada. Na het tweede kwart staat het 3-0 voor Nederland dankzij goals van Seve van Ass, Mink van der Weerden en Jeroen Hertzberger.

  Twitter avatar hockey_nl hockey.nl LIVE: Het is rust. Oranje staat met 3-0 voor. #nedcan #Rio2016 #hockey

  Van Vleuten mag ziekenhuis verlaten

  Wielrenster Annemiek van Vleuten mag het ziekenhuis verlaten. Ze lag daar met een zware hersenschudding nadat ze ten val was gekomen in de landenwedstrijd op de weg, afgelopen zondag. In een bericht op haar website schrijft ze:

  "Vandaag mag ik weg uit het ziekenhuis en word ik naar een hotel in de buurt gebracht. Niet naar het olympisch dorp, want ik heb rust nodig en het idee is dat ik daar rustig kan herstellen. De bedoeling is om vrijdag naar huis te vliegen en hopelijk kan dat. Die hersenschudding is de reden dat ze me hier willen houden."

  In het bericht bedankt ze iedereen die haar gesteund en bezocht heeft in het ziekenhuis. Van Vleuten kreeg onder meer bezoek van chef de mission Maurits Hendriks en UCI-voorzitter Brian Cookson.

  Twitter avatar AvVleuten Annemiek van Vleuten An update and a big thank you from me to all of you on my website (Dutch and English) > https://t.co/yVQTIqMUEy

  'Van Gelder kwam niet onopgemerkt terug'

  Turner Yuri van Gelder zou bij zijn terugkomst in het olympisch dorp zondagochtend voor de nodige onrust hebben gezorgd. Nadat hij naar het Holland Heineken House was geweest, zou hij tot laat in de nacht in een Braziliaanse nachtclub hebben gestaan. Dat melden bronnen aan de NOS en RTL Nieuws.

  Volgens de NOS is Van Gelder op de taxi naar het olympisch dorp gezet, nadat hij te gast was geweest in het tv-programma Studio Olympic Park. Daarop zou de turner besloten hebben om naar het Holland Heineken House te gaan, waar hij volgens RTL Nieuws werd gezien door een Nederlandse bezoeker, die een praatje met hem maakte.

  Van Gelder zou daarna naar een nachtclub zijn gegaan, om rond de klok van 06.00 uur terug te keren in het olympisch dorp. Bij thuiskomst zouden andere sporters last van hem hebben gehad, aldus de bronnen aan de NOS. Het is niet duidelijk wat er precies voor onrust is geweest en wie er last van heeft gehad.

  Lees ook: Tragische misstap onttroont ‘Lord of the Rings’ Yuri van Gelder

  Zwemmer Verschuren door naar halve finale

  Op de 100 meter vrije slag heeft zwemmer Sebastiaan Verschuren de twaalfde tijd neergezet. De 48,51 bleek uiteindelijk genoeg om verder te gaan naar de halve finale van het koningsnummer.

  Nederlandse hockeymannen begonnen

  De Nederlandse hockeymannen zijn om 18:30 begonnen aan hun wedstrijd tegen Canada. De afgelopen dagen werd er al gelijkgespeeld tegen Argentinië (3-3) en gewonnen van Ierland (5-0).

  Livestream NOS: Bekijk de wedstrijd hier

  Twitter avatar hockey_nl hockey.nl LIVE: Om 18.30 uur spelen de Oranje Heren tegen Canada. #Rio2016 #hockey #nedcan https://t.co/9YfWmB0JAb

  Nederlandse eventingploeg eindigt als zesde

  De Nederlandse eventingploeg, die bestaat uit Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Merel Blom, is er niet in geslaagd een medaille te behalen. In Rio werden de ruiters zesde. Na de onderdelen dressuur, cross-country en springen ontnam Groot-Brittannië het Nederlandse team de vijfde plaats. Theo van de Vendel hoorde ook in het team, maar hij ging gisteren onderuit met zijn paard Zidane.

  Judoka van Emden uitgeschakeld in kwartfinale

  De Nederlanse judoka Anicka van Emden is er niet in geslaagd om door te dringen naar de halve finale in haar klasse (tot 63 kilogram). Ze verloor in de kwartfinale van Clarisse Agbegnenou uit Frankrijk.

  Het was de tiende keer dat de judoka's tegen elkaar speelden - de voorgaande zeven keer won de Française. Ook nu kon Van Emden maar moeizaam onder de druk uitkomen van Agbegnenou. Met nog 1:45 op de klok werd Van Emden op de zij gegooid: een juko.

  Naarmate de tijd vorderde moest Van Emden het initiatief nemen, maar lukte het haar niet om haar tegenstander in gevaar te brengen. Met nog 20 seconden te gaan liep Van Emden in de val bij Agbegnenou en werd ze op haar rug gelegd: ippon en einde wedstrijd. Van Emden kan nog voor brons gaan in de herkansingen.

  Twitter avatar cijferkoning Hans van Essen Alle risico, redelijke partij van Van Emden, het kon niet anders. Herkansing dus voor #NED https://t.co/tvrey0UhHY https://t.co/pHhprtHhNJ

  Vluchtelingenteam in actie op 200 meter vrij

  Namens het vluchtelingenteam komt Rami Anis om 18:05 Nederlandse tijd in actie. De 25-jarige Anis, die uit Syrië vluchtte en nu in België woont, zwemt mee in de 200 meter vrije slag bij de mannen. Donderdag komt hij opnieuw in actie op de 100 meter vlinderslag.

  Het Refugee Olympic Team, kortweg ROT, bestaat uit tien atleten uit die zijn gevlucht uit vijf landen. Het gaat om sporters uit Zuid-Soedan (vijf), Syrië (twee), Congo (twee) en Ethiopië (één). NRC-redacteur Henk Stouwdam schreef onderstaand profiel:

  Lees ook: Vluchtelingenteam in Rio: het Symbool van Hoop

  Colombiaanse gewichtheffer stopt op hoogtepunt

  Een afscheid als in een jongensboek, zo moet het maandagavond voor de Colombiaanse gewichtheffer Oscar Figueroa Mosquera zijn geweest. Doordat wereldrecordhouder en topfavoriet Chen Lijun zich had teruggetrokken, zag Mosquera zijn medaillekansen ineens groter worden in de klasse tot 62 kilogram.

  De Colombiaan tilde achtereenvolgens 142 en 176 kilo, wat genoeg was voor goud. Na zijn winnende set trok de Colombiaan in tranen zijn schoenen uit, knielde hij en liet hij en liet hij zijn tranen de vrije loop. Kort daarop liet hij weten zijn carrière te beëindigen.

  Twitter avatar NBCOlympics NBC Olympics What an amazing moment. Weightlifter Oscar Figueroa Mosquera wins gold for #COL, removes shoes & retires. #Rio2016 https://t.co/HjOPTMSjyW

  Schermer Verwijlen al na één partij klaar

  Schermer Bas Verwijlen is al na één partij uitgeschakeld op het Olympisch toernooi. De Nederlander, die zichzelf medaillekansen had toegedicht, was niet opgewassen tegen de Rus Andeev: 15-9. De derde Spelen van Verwijlen eindigen wederom in een deceptie: in Londen verloor hij vier jaar geleden in de achtste finales, in Bejing kwam de sporter niet verder dan de kwartfinales.

  Verwijlen begonnen aan zijn schermtoernooi

  Schermer Bas Verwijlen is zojuist begonnen aan zijn eerste partij. De Nederlander speelt tegen de Rus Anton Avdeev. De tussenstand na de eerste van drie periodes: 7-5 voor Avdeev.

  Van Emden naar kwartfinale judotoernooi

  Anicka van Emden heeft zojuist de kwartfinale van het judotoernooi tot 63 kilo bereikt. De Britse Alice Schlesinger kreeg één straf, tegenover nul voor de Nederlandse. Scores vielen er in de wedstrijd niet te noteren. Het is nog onbekend hoe laat Van Emden de tatami weer op moet.

  Ook derde Nederlandse roeiploeg haalt het niet

  De roeidag is voor Nederland uitgelopen op een teleurstelling. Ook de derde ploeg die in actie kwam, de twee-zonder-stuurvrouw, wist de halve finales niet te bereiken. Karien Robbers en Aletta Jorritsma moesten een plek bij de beste drie behalen, maar werden vijfde. Jorritsma en Robbers mogen nu gaan roeien om een 'eervolle' dertiende plek.

  Judoka De Wit verliest in eerste ronde

  Voor Frank de Wit zit het judotoernooi er al na één ronde op. Nadat de Bulgaar Ivaylo Ivanov de 20-jarige sporter in een armklem nam, moest de Nederlander aftikken en daarmee de partij opgeven. De Wit stond toen ook al een Waza-ari achter. De jonge judoka kwam uit in de klasse tot 81 kilo.

  Zometeen komt Anicka van Emden uit in haar tweede partij van de dag. Ze gaat strijden om een plek in de kwartfinales.

  Ook lichte-vier-zonder uitgeschakeld

  De Nederlandse lichte-vier-zonder-stuurman is dinsdag, net als de lichte-twee-zonder-stuurman, gestrand in de halve finale van het Olympisch roeitoernooi. Bjorn van den Ende, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Joris Pijs moesten een plek behalen bij de beste drie en werden vijfde. Na de start lag de Nederlandse boot al vrij snel op achterstand en deze liep gedurende de race steeds verder op. Voor de roeiers rest niets anders dan de strijd om plek zeven, nu het hoogst haalbare.

  Zometeen komen Karien Robbers en Aletta Jorritsma nog in actie in de herkansing van de series van de twee-zonder-stuurvrouw.

  Van Vleuten deelt foto van gehavende gezicht

  Wielrenster Annemiek van Vleuten, die zondag op weg naar goud in de wegwedstrijd hard onderuit ging in de afdaling, heeft op Twitter een foto gedeeld van haar gehavende gezicht. De Nederlandse liep bij de val onder meer een zware hersenschudding en schade aan de wervelkolom op:

  Twitter avatar AvVleuten Annemiek van Vleuten Thanks for all the messages. Hard to deal with my disappointment but also proud about our performance #teamNL https://t.co/9uRaRniFV6

  Lees ook: Ze fietst, valt, breekt, staat weer op

  Judoka Van Emden wint eerste partij in klasse tot 63 kilo

  Anicka van Emden heeft haar eerste partij in de klasse tot 63 kilo gewonnen. Ze kwam in de wedstrijd tegen Ekaterina Valkova nauwelijks in de problemen. De Nederlandse scoorde geen punten, maar kreeg slechts één straf, tegenover drie voor de Russische.

  Van Emden gaat met de Britse Alice Schlesinger, die haar eerste partij op ippon wist te winnen, strijden om een plek in de kwartfinales. De Nederlandse judoka zal over ongeveer 40 minuten weer de tatami op gaan. Zometeen is het eerst de beurt aan Frank de Wit die zijn eerste wedstrijd in de klasse tot 81 kilo gaat spelen.

  Blessure volleybalster Balkenstein-Grothues lijkt mee te vallen

  De blessure die volleybalster Maret Balkenstein-Grothues maandag opliep in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten lijkt mee te vallen. Dat meldt de volleybalbond dinsdag. De speelster ging door haar enkel in de vierde set en verliet met pijn aan de enkel het veld. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat er niets gebroken is, maar het is nog onduidelijk of ze dit toernooi nog in actie kan komen.

  Twitter avatar volleybalnl Volleybal Nog geen duidelijkheid over ernst enkelblessure Balkestein-Grothues https://t.co/NQ5lRsTTLW https://t.co/eERbYiUv9m
  '

  Beeld van het bewuste moment:

  Netherlands #volleyball player Maret Balkestein goes down with nasty injury in match against U.S. pic.twitter.com/GwOHkSoYJZ

  — Jordan Heck (@JordanHeckFF) August 8, 2016

  Manager: Van Gelder 'enorm aangeslagen'

  Waar turner Yuri van Gelder zelf nog niet wilde reageren op zijn uitsluiting van de Spelen, deed zijn manager Orlando van den Bosch dat wel tegenover ANP. De ringenspecialist is "enorm aangeslagen en kapot", zo heeft hij begrepen. Van Gelder is dinsdag om 12.10 uur op Schiphol geland en vervolgens weggeleid via een achteruitgang.

  "We weten wat Yuri er al die jaren voor heeft gedaan en gelaten om op het hoogste niveau te kunnen presteren. Uiteindelijk haalde hij de Spelen, belandde hij in de finale en was er de overtuiging dat hij medaillekansen had. Yuri zal eerst de klap moeten verwerken om later zijn verhaal doen."

  Braas en Steenman niet naar finale lichte-twee-zonder

  Roel Braas en Mitchel Steenman hebben de finale van de licht-twee-zonder-stuurman niet bereikt. De roeiers werden in hun halve finale vierde, waar de beste drie doorgingen naar de eindstrijd. Braas en Steenman startten rustig en lagen bij het eerste tussenpunt na 500 meter nog op plek zes, stoomden vervolgens op naar plek vier, maar wisten de nummer drie Frankrijk niet te passeren. Voor de roeiers rest niets anders dan de strijd om plek zeven, nu het hoogst haalbare.

  Later op de dag komen om 15.50 uur ook nog de lichte-vier-zonder-stuurman (met Bjorn van den Ende, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Joris Pijs) in actie in hun halve finale. Ook zij moeten in de top drie eindigen. Karien Robbers en Aletta Jorritsma starten om 16.10 uur in de herkansing van de series van de twee-zonder-stuurvrouw.

  Bijzonder verdriet en geluk bij vrouwenrugby

  Mooie beelden uit het rugbystadion, waar maandagavond (lokale tijd) de Nieuw-Zeelandse rugbydames de finale van het rugby sevens verloren van Zuid-Afrika. Bij het rugby hoort de haka - een traditionele Maori-dans die wordt gebruikt om de tegenstander te imponeren. In plaats van voor de wedstrijd, werd dit keer na de wedstrijd de haka uitgevoerd. Met tranen in de ogen deden de rugbydames hun oorlogsdans:

  Ook was er plaats voor groot geluk: het allereerste huwelijksaanzoek van de Olympische Spelen in Rio is een feit. Na de finale kreeg de Braziliaanse rugbyspeelster Isadora Cerullo een huwelijksaanzoek van haar vriendin Marjorie Enya.

  Enya, die als vrijwilliger in het stadion werkt, deed het aanzoek met olympische ringen.

  Het nieuws van de afgelopen dag: Yuri van Gelder naar huis

  Het nieuws vanuit het Nederlandse kamp de afgelopen dag was helaas niet een nieuwe medaille, maar het wegsturen van Yuri van Gelder. De turner, die volgende week maandag in actie zou komen in de finale van het onderdeel ringen, overtrad een regel van het NOC*NSF: hij nuttigde zaterdag na afloop van de kwalificaties alcohol. Hij was diep in de nacht teruggekeerd in het Olympisch dorp.

  De ploegleiding vond Van Gelders uitstapje onacceptabel en meldde dat bij chef de mission Maurits Hendriks. Die legde hem de zwaarste sanctie op en stuurde de ringenspecialist per direct naar huis. De turner landde om 12.10 uur dinsdagmiddag op Schiphol. Hendriks: „Het is een zeer moeilijke beslissing geweest voor ons om te nemen. Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sport evenement dan ook.”

  Het is niet het eerste incident rond de Lord of the Rings, die in 2009 geschorst werd vanwege cocaïnegebruik, zo schreef NRC-redacteur Henk Stouwdam:

  “Nadat de turner in 2009 bij een dopingcontrole werd betrapt op cocaïnegebruik volgde een jaar later bij zijn rentree een vlucht van de WK turnen in Rotterdam. De ware reden heeft hij nooit verteld, maar het gonsde destijds van geruchten over herhaald cocaïnegebruik. Van Gelder heeft die beschuldiging altijd krachtig tegengesproken.”

  “Na zijn rentree ging het sportief allesbehalve naar wens. Van Gelders turncarrière stagneerde. Hij bleef in Nederland bekend onder zijn bijnaam de Lord of the Rings, maar internationaal moest hij een stapje terug doen.”

  Lees ook: Tragische misstap onttroont ‘Lord of the Rings’ Yuri van Gelder

  Van Gelder weigerde dinsdagochtend commentaar te geven op de gebeurtenissen. Ook andere sporters mogen zich daar vanuit het Olympisch dorp niet over uitspreken.
  De sportwereld reageerde gemengd op het nieuws:

  Twitter avatar raemonsluiter Raemon Sluiter Water bij de wijn was blijkbaar geen optie. Triest verhaal. #YurivanGelder

  Twitter avatar edithbosch Edith Bosch 1 vraag: WAAROM Yuri? #ikkanernietbij

  Twitter avatar huizingatweets Mark Huizinga Yuri... Nee!😣 Hoe kun je je sportieven zo verkloten? Geef hem ajb begeleiding in NL, zijn wereld is ingestort. #persoonlijkdrama #kwetsbaar

  Lees ook het betoog van advocaat Marc Schroeder : Alcohol is geen doping, gun Yuri van Gelder dat afzakkertje

  Dag vier in Rio: schermen, turnen en hockey

  Welkom bij ons liveblog over de vierde dag van de Olympische Spelen in Rio. Tijdens de eerste drie dagen behaalde de Nederlandse equipe één medaille, maar dat was gelukkig wel meteen een gouden plak voor wielrenster Anna van der Breggen. TeamNL staat momenteel vijftiende op de medaillespiegel, maar dinsdag zou daar weleens verandering in kunnen komen.

  Twitter avatar BBCSport BBC Sport Day three is at end at #Rio2016. We leave you with the medal table as it stands... https://t.co/CwDjLiRMtw https://t.co/RzBNLhJPdG

  Lees ook: Het liveblog van de derde dag

  Bijvoorbeeld bij het schermen, waar de 32-jarige Bas Verwijlen vanaf 16.45 uur een poging gaat doen verder te komen dan de achtste finales vier jaar terug in Londen.
  En wie weet kunnen de Nederlandse turnsters nog een keer stunten. Ze staan vanavond (21.00 uur) in de finale van de landenwedstrijd en dat is al een prestatie op zich, want dat was niet meer gelukt sinds de Spelen van 1976 in Montreal.

  Daarnaast komen de Nederlandse hockeymannen om half zeven in actie in hun derde groepswedstrijd tegen Canada, bokst Enrico Lacruz om 22.00 uur in de achtste finale van de klasse tot zestig kilo en spelen Nummerdor en Varenhorst (22.30 uur) en Van Gestel en Van Der Vlist (2.00 uur) hun tweede groepswedstrijd in het beachvolleybaltoernooi.

  Lees ook: Vandaag tijdens de Spelen: turnsters treden aan tegen mondiale elite

  Het volledige programma met Nederlanders in actie:
  14.50 en 15.50 Roeien: halve finales twee-zonder-stuurman (met Roel Braas en Mitchel Steenman) en lichte-vier-zonder-stuurman (met Bjorn van den Ende, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Joris Pijs)
  15.00 Paardensport: finale van het eventing (met het Nederlandse team met Merel Blom, Tim Lips en Alice Naber-Lozema),
  15.05 en 16.10 Judo: tweede ronde tot 63 kilo (met Anick van Emden) en tweede ronde tot 81 kilo (met Frank de Wit)
  16.45 Schermen: tweede ronde (met Bas Verwijlen), finale rond 23.00 uur
  18.00 - 20.30 Zeilen: derde races Nederlandse zeilers
  18.17 en 19.17 Zwemmen: series 100 meter vrije slag (met Sebastiaan Verschuuren) en series 4x200 meter (met Maarten Brzoskowski, Dion Dreesens, Ben Schwietert, Sebastiaan Verschuren en Kyle Stolk), finales rond 4.30 uur komende nacht
  18.30 Hockey: Nederland - Canada (mannen)
  19.00 Paardensport: finale eventing individueel (met Merel Blom, Tim Lips en Alice Naber-Lozeman)
  21.00 - 23.20 Turnen: finale meerkamp (met Céline van Gerner, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Lieke Wevers en Sanne Wevers)
  22.00 Boksen: achtste finale klasse tot 60 kilo (met Enrico Lacruz)
  22.30 en 2.00 Beachvolleybal: tweede poulewedstrijd Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst en later Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist