Koers van overnamemachine Altice schiet omhoog

Telecombedrijf

Het aan het Damrak genoteerde telecombedrijf Altice verrast beleggers en wint 11 procent na goede kwartaalcijfers.

Foto ANP

Je kunt ook te veel schulden maken, je kunt ook te snel willen groeien, zeiden critici, onder verwijzing naar de overnamehonger van het van origine Franse kabel- en telecombedrijf Altice.

©

©

Met de presentatie van de halfjaarcijfers snoerde het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Altice die critici dinsdag voor even de mond. Het bedrijfsresultaat steeg met 2,7 procent, beter dan analisten voorspelden.

En de 2,7 miljard omzet van de Franse dochter SFR was weliswaar 4 procent lager dan een jaar geleden, maar dat zagen beleggers aankomen. Ze hadden niet voorzien dat Altice nu al goede resultaten zou boeken in de Verenigde Staten, waar het in een jaar tijd bijna 28 miljard dollar uitgaf aan twee grote kabelbedrijven. Het aandeel Altice was gisteren de grootste stijger op het Damrak en sloot de dag zo’n 11 procent hoger af.

Altice koopt zich al jaren suf en steekt zich daarvoor diep in de schulden. Tussen de oprichting in 2002 en de beursgang in 2014 deed Altice 20 overnames. Dankzij de beursgang verwierf het nog meer middelen om die overnametocht voort te zetten.

Altice-oprichter en grootaandeelhouder Patrick Drahi (Forbes schat zijn vermogen op 7,5 miljard dollar) bouwde Altice op in de geest van zijn grote voorbeeld John Malone van Liberty Global, het grootste kabelbedrijf ter wereld en in Nederland bekend van Ziggo. Liberty Global groeide door het samenvoegen van relatief goedkoop overgenomen en met schulden gefinancierde netwerken en te profiteren van samenwerkingsvoordelen.

Altice komt nog niet in de buurt van Liberty Global. En van een geografisch aaneengesloten werkgebied is evenmin sprake. Altice is actief in België, de Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Israël, Luxemburg, Portugal, Zwitserland en de VS. Met name de VS heeft een belangrijke rol in de strategie gekregen. Dit jaar werd Altice USA opgericht om de recente aankopen Suddenlink Communications en Cablevision onder te brengen. Topman van het volledige Altice-concern Dexter Goei is voortaan topman van Altice USA om leiding aan de Amerikaanse expansie te geven. Het lijkt te werken. Altice is de nummer 4 op de Amerikaanse kabelmarkt.

Met de goede Amerikaanse cijfers verstomt de kritiek op de overnamezucht van Altice waarschijnlijk. De veelgehoorde kritiek dat Altice zich te veel in de schulden steekt, klonk vanwege de historisch lage rentestand al veel minder luid.

    • een onzer redacteuren