Knetterhard trainen maar gevoelig voor verleidingen

Yuri van Gelder Trainer Lens brak in 2006 met Van Gelder omdat deze verslaafd was aan cocaïne. Zijn misstap in Rio past in een patroon.

Yuri van Gelder tijdens de toestelfinale op het WK turnen in Glasgow vorig jaar.
Yuri van Gelder tijdens de toestelfinale op het WK turnen in Glasgow vorig jaar. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Remi Lens ziet het zo voor zich. Yuri van Gelder zit met zijn Braziliaanse vriendin Katarina en een stel vrienden op een terrasje in Rio de Janeiro om zijn olympische finaleplaats te vieren. „Neem een biertje, Yuri”, zeggen zijn vrienden. „Nee, dat kan niet, want ik heb nog een wedstrijd”, antwoordt de turner. „Ach, doe niet zo flauw, eentje kan toch geen kwaad?” Waarna Yuri zwicht: „Oké, ééntje dan, die wedstrijd is pas over een week.”

Let wel, bovenstaande scenario is een hypothese van de voormalige trainer van Van Gelder. Maar het is een situatie die volgens Lens, ook ooit Van Gelders manager, reëel had kunnen plaatsvinden. „Omdat Yuri makkelijk is om te praten”, karakteriseert hij de weggestuurde turner telefonisch vanuit Nederland.

Als het over Van Gelder gaat weet Lens over wie hij praat. De oud-turntrainer – sinds 2010 is hij gestopt – werkte vanaf 2000 tot en met 2006 met de ringenspecialist en stond aan de basis van diens grote successen. Lens begeleidde de turner toen die in 2005 in Debrecen Europees kampioen werd en later dat jaar in Melbourne de wereldtitel veroverde. Het was Van Gelders topjaar, een periode waaraan de ringenspecialist en Lens met demonstraties een aardige cent bijverdienden.

Cocaïne

Aan de samenwerking tussen beiden kwam in 2006 abrupt een einde toen de trainer tot zijn ontzetting ontdekte dat Van Gelder cocaïne gebruikte. Hij confronteerde de turner met zijn bevinding en die biechtte zijn drugsgebruik op. Lens maakte de afspraak met Van Gelder dat hij bij herhaald drugsgebruik de samenwerking zou verbreken. Aldus geschiedde toen hij in 2006 vernam dat Van Gelder niet van de cocaïne kon afblijven. Later bleek dat hij kampte met een serieuze verslaving.

De loopbaan van Van Gelder:

Lens bestempelt de 33-jarige Van Gelder als een mens met twee gezichten. Als een turner met veel doorzettingsvermogen, die knetterhard traint om zijn doelen te bereiken. Hij zet alles opzij voor zijn sport. „Ik moest hem vaak afremmen”, zegt de oud-trainer. „Maar door zijn instelling is hij zo goed geworden.”

De keerzijde is dat Van Gelder makkelijk is te beïnvloeden en moeilijk weerstand kan bieden aan gewoonten die niet passen bij topsport. Zijn cocaïneverslaving was daar een voorbeeld van. Na de ontdekking van Lens duurde het nog tot 2009 voordat hij werd betrapt bij een dopingcontrole. Tijdens zijn schorsing van één jaar verbleef hij op aandringen van de turnbond in een Schotse afkickkliniek.

Of dat heeft geholpen was twijfelachtig, want bij zijn rentree op de WK in Rotterdam ontvluchtte Van Gelder om onopgehelderde redenen het teamhotel. Volgens de verhalen zou zijn plotse vertrek weer te maken hebben gehad met cocaïnegebruik. De turnbond kon of wilde onder druk van Van Gelders advocaat Cor Hellingman niet de ware reden bekendmaken. Later ontkende Van Gelder dat hij in zijn oude fout was vervallen.

Zijn misstap in Rio de Janeiro, waar hij tot zes uur ’s ochtends in een nachtclub zou zijn geweest, past in dat beeld.

Lees ook: Tragische misstap onttroont ‘Lord of the Rings’ Yuri van Gelder

En Lens herkent dergelijk gedrag. Hij verbaast zich er wel over dat Van Gelder op die manier een eventuele medaille op het spel heeft gezet. Dat past niet in het beeld dat hij van de sportman heeft. Wel oordeelt Lens op afstand dat zijn begeleiders hem tegen zichzelf in bescherming hadden moeten nemen. „Maar sneu blijft het voor een turner die jarenlang intensief naar de Olympisch Spelen heeft toegeleefd.”