Kandidaat Evan McMullin wil niet bekend worden

De stemming Correspondent Guus Valk beschrijft de Amerikaanse verkiezingscampagne, van de grote ontwikkelingen tot de veelzeggende details.

Beeld evanmcmullin.com

Vrijwel niemand in Washington had tot afgelopen maandag ooit van Evan McMullin gehoord. De 40-jarige Republikein leidde in de hoofdstad een onopvallend bestaan als partijfunctionaris, niet te laag, maar ook zeker niet te hoog. In een vorig leven voerde McMullin voor de CIA geheime operaties in het buitenland uit – ook geen baan om bekend mee te worden.

Maandagmiddag stapte McMullin, met op dat moment maar zo’n tweehonderd volgers op Twitter, uit de anonimiteit. In tv-interviews op Fox News en ABC maakte hij bekend dat hij president van de Verenigde Staten wil worden. McMullin doet als onafhankelijke kandidaat mee. Hij wil de stem worden, zei hij, van „de vele miljoenen Amerikanen die zich niet vertegenwoordigd voelen door Hillary Clinton of Donald Trump”.

De presentatie verliep wat onhandig, zacht gezegd. Evan McMullin is er duidelijk niet aan gewend in het middelpunt van de belangstelling te staan. Tot voor kort schreef hij rapporten over buitenlandse politiek voor Republikeinse Congresleden. Nu moest hij bewijzen dat ontevreden conservatieven aan de rechterkant in hem een geloofwaardig alternatief hebben.

Op ABC kreeg McMullin de vraag: „Heeft u al geld?”

McMullin, aarzelend, en het zweet op zijn kale schedel:

„Het geld komt. Eh… Het geld komt. Amerikanen komen snel in actie. We kunnen dit winnen.”

„Hoe gaat u bekend worden?”

„Dat is mijn doel niet.”

„U wilt de verkiezingen toch winnen?”

„Inderdaad. Zeker. Zeker.”

logo_VS_ezel

Evan McMullin is de wandelende paradox van de conservatieve beweging. De eensgezindheid onder Republikeinen aan de rechterkant van de partij groeit. Ze haten presidentskandidaat Donald Trump, waarschijnlijk nog met veel meer passie dan progressieven dat doen.

De eensgezindheid van het #NeverTrump-kamp groeit. Een groep van vijftig deskundigen op het gebied van buitenlands beleid, met name functionarissen uit het George W. Bush-tijdperk, waarschuwden maandag in een open brief voor het vooruitzicht van „de meest roekeloze president uit de Amerikaanse geschiedenis”.

De afkeer onder principiële conservatieven was al groot, maar breidt zich uit nu Trump in landelijke peilingen een vrije val maakt. Niet alleen het Witte Huis raakt buiten bereik, Trump kan ook de Republikeinse meerderheid in het Congres verspelen. Maandagavond maakte de Republikeinse senator Susan Collins bekend dat ze niet op Trump gaat stemmen. Normaal een bijzonderheid in een Amerikaans verkiezingsjaar, nu is ze de zoveelste partijbons die afstand neemt van de presidentskandidaat.

En toch is #NeverTrump zo dood als een pier. Het is een beweging zonder leiders. Te zwak om verzet in de Republikeinse partij te organiseren, zo bleek al op de Conventie in Cleveland. Te verdeeld om achter een alternatieve kandidaat te gaan staan.

Evan McMullin lijkt uit de hoek van de voormalige presidentskandidaat Mitt Romney te komen. Hij wordt financieel gesteund door het politieke actiecomité Better for America van John Kingston, een vriend en geldschieter van Romney. Hoeveel geld er is voor McMullins campagne, is niet bekend.

logo_VS_olifant

Al maandenlang zoekt Better for America, samen met conservatieven als hoofdredacteur Bill Kristol van The Weekly Standard, naar een presidentskandidaat die Trump van buitenaf aanvalt. Maar de zoektocht strandde. Mitt Romney, volgens Kristol en Kingston de ideale onafhankelijke kandidaat, wil niet. Ze kwamen uit bij een obscure columnist, die het na lang aarzelen toch ook maar niet deed.

De onbekende Evan McMullin wordt nu het gezicht van een grote, maar machteloze beweging. In 26 van de vijftig staten mag hij niet eens meer meedoen, omdat de inschrijvingsdatum voor de verkiezingen al verlopen is.

Eén ding kan McMullin wel bereiken: hij kan ervoor zorgen dat Trump de staat Utah niet wint. Het conservatieve Utah, de staat van Mitt Romney, kent veel mormoonse kiezers. En McMullin is, net als Romney, een mormoon. Evan McMullin is geen geloofwaardige kandidaat, maar Mitt Romney zal al blij zijn als McMullin dit kleine succesje behaalt.

    • Guus Valk