Judoka van Emden pakt brons in Rio

Van Emden bezorgde Nederland de tweede medaille in Rio.

Anicka van Emden wint brons in de Carioca Arena op de Olympische Spelen van Rio. Foto Olaf Kraak / ANP

Judoka Anicka van Emden heeft voor de tweede Nederlandse medaille in Rio gezorgd. In de strijd om het brons in de klasse tot 63 kilo versloeg ze de Braziliaanse Mariana Silva.

Twitter avatar judobond Judo Bond Nederland BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! BRONS! Anicka van Emden wint brons door winst op Mariana Silva! #TeamNL #JudoRio2016

Van Emden wierp haar tegenstander een keer op haar zij, en scoorde daarmee een yuko, de kleinst mogelijke score in het judo. De Nederlander werd uitgeschakeld om het goud in de kwartfinale tegen de Franse Clarisse Agbegnenou. In de herkansing was de 29-jarige Rotterdammer echter te sterk voor zowel Kathrin Unterwurzacher, die ze ook met een yuko uitschakelde, als voor Silva.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL Ze doet het! De tweede Nederlandse medaille! @anickavanemden pakt het brons 🎉 Gefeliciteerd! 🇳🇱 #TeamNL
https://t.co/zGQ7Q7d11i

Een geëmotioneerde Van Emden reageerde na afloop gelukkig op haar prestatie. Tegenover ANP zei de judoka:

“Ik heb hier zo hard voor gewerkt. Dit was acht jaar lang het enige wat ik wilde. Dit zijn waarschijnlijk mijn eerste en enige Spelen, dus ik wist: het is nu of nooit.”

Het goud ging naar de Sloveense Tina Trstenjak. Agbegnenou haalde zilver, de Israëlische Yarden Gerbi pakte de andere bronzen medaille.

Debuut

Het was de eerste keer dat Van Emden uitkwam op de Olympische Spelen. De vorige twee edities zag ze aan zich voorbijgaan, in Peking omdat ze reserve was en in Londen omdat de judobond koos voor Elisabeth Willeboordse. Van Emden won brons op het WK judo in 2011 en in 2013.

Bij de vorige Spelen pakte Nederland twee bronzen plakken in het judo. Toen kwamen die op naam van Henk Grol en Edith Bosch. Dit jaar heeft de judobond nog hogere ambities: het doel is om drie medailles in de wacht te slepen.

Eerder wist Anna van der Breggen in Rio goud te pakken in het wielrennen op de wegrit.

    • Casper van der Veen
    • Joram Bolle