Inktspotprijs zet schrijver Benali uit jury

Hij heeft volgens de organisatie “de schijn van partijdigheid” op zich gelaten, na een negatieve opmerking over cartoonist Ruben Oppenheimer.

Abdelkader Benali op de rode loper van het Boekenbal.
Abdelkader Benali op de rode loper van het Boekenbal. Foto Alexander Schippers/ ANP

Schrijver Abdelkader Benali is uit de jury van de Inktspotprijs gezet, de prijs voor beste politieke tekening van het jaar. Dat meldt organistor stichting Pers en Prent dinsdag. De reden is dat Benali zich op Twitter negatief heeft uitgelaten over cartoonist Ruben Oppenheimer. In een verklaring zegt de stichting:

“Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers (in dit geval de veertig deelnemende cartoonisten) en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt. Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid.”

Benali maakte een van zijn gewraakte opmerkingen naar aanleiding van een tekening van Oppenheimer voor NRC, bij een opiniestuk van Dyab Abou Jahjah, die terugblikte op zijn omstreden deelname aan Zomergasten. In de cartoon wordt gerefereerd aan de beschuldiging dat Jahjah een wolf in schaapskleren is. Benali tweette over Oppenheimer:

Twitter avatar abdelkabenali Abdelkader Benali @BaburBeg @nrc die cartoonist zou in de Nazi-tijd zich werkelijk hebben uitgeleefd.

NRC plaatste de cartoon in eerste instantie online bij het opiniestuk, maar verwijderde hem later. Volgens adjunct-hoofdredacteur Egbert Kalse gebeurde dat als gevolg van “een inhoudelijke journalistieke discussie”. Hij zegt dat het onnodig was de al veel gevoerde discussie over of Jahjah al dan niet een wolf in schaapskleren is, waaraan Jahjah zelf in zijn opiniestuk refereert, ook nog met de cartoon van Oppenheimer te ondersteunen. Toen besloten was de cartoon niet in de papieren krant af te drukken, werd hij ook offline gehaald.

Op Twitter toont Benali zich schuldbewust:

Twitter avatar abdelkabenali Abdelkader Benali Zin in dat juryoverleg voor de #Inktspotprijs maar ik verloor m’n objectiviteit door die opmerking over een deelnemende cartoonist. Stom!
Twitter avatar abdelkabenali Abdelkader Benali De #Inkspotprijs staat nu wel op de kaart. Is winst.

Op 27 september wordt de Inktspotprijs uitgereikt. Overgebleven juryleden zijn columnist Theodor Holman, politiek journalist Dominique van der Heyde en wiskundige Ionica Smeets.

    • Joram Bolle