Illegaal middel op biologische aardappels

Voedselveiligheid

. Aardappelboeren gebruiken koperoxichloride als bestrijdingsmiddel op biologische aardappelen. Dat bevestigt controle-organisatie Skal, die toeziet op biologische teelt in Nederland, na berichtgeving van vakblad Boerderij.

Koperoxichloride is schadelijk voor bodemleven, waterleven en de gezondheid en mag sinds 2000 niet meer worden gebruikt als bestrijdingsmiddel. Wel mag het middel nog in zeer beperkte doseringen worden gebruikt als bladmeststof. Boeren maken volgens Skal misbruik van die uitzondering door koper in verhoogde doseringen heimelijk als bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Boeren hebben dit jaar buitengewoon veel last van aardappelziekte phytophthora. Dat is voor Skal geen excuus om koper in te zetten. Het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel past volgens de organisatie niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en het kan leiden tot imagoschade bij de consument.

Albert Heijn laat Boerderij weten dat „het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen niet past in het beeld dat wij van biologisch hebben en als Albert Heijn willen uitdragen”. De supermarktketen zegt controles uit te gaan voeren om na te gaan of bio-aardappelen koperresten bevatten.

Boerenorganisatie LTO Nederland zegt tegen Boerderij het gebruik van koperoxichloride als bestrijdingsmiddel af te keuren. „Het illegaal toepassen van koper brengt de biologische sector in diskrediet.”

De VVD heeft Kamervragen gesteld en wil van de staatssecretarissen van Economische Zaken en Milieu weten wat ze van de opstelling van Skal vinden en of de Voedsel- en Warenautoriteit niet kan ingrijpen. (ANP)

    • Camil Driessen