Groei aantal passagiers op Europese luchthavens zwakt af

De brancheorganisatie ACI wijt de afzwakking aan angst voor terroristische aanslagen en de Brexit.

Reizigers op Schiphol. Foto Remko de Waal / ANP

De groei van het aantal passagiers dat op luchthavens in Europa vervoerd wordt, zwakt af. Dat blijkt uit een rapport van de brancheorganisatie ACI Europa, waarbij Europese luchthavens van zowel binnen als buiten de Europese Unie zijn aangesloten. Na een goed begin van 2016 met een groei van 7,8 procent in het eerste kwartaal daalde de groei van alle luchthavens samen tot 3,0 procent in het tweede kwartaal.

ACI wijt de daling in de groei voornamelijk aan terroristische dreigingen, de Brexit en geopolitieke instabiliteit. Olivier Jankovec, algemeen directeur van ACI Europa, schrijft in een persbericht een verdere afzwakking van de groei te verwachten “aangezien deze cijfers nog niet de volledige impact van de aanslag op het Atatürk vliegveld in Instanbul en de mislukte coup weergeven.” De lage olieprijzen zijn echter wel positief voor de groei van het luchtverkeer.

Opvallend is het grote verschil tussen luchthavens in EU-lidstaten en landen buiten de EU. De stijging in het aantal passagiers op de luchthavens in EU-landen was in het eerste halfjaar 6,2 procent. Met de luchthavens van landen buiten de EU is het slechter gesteld. Daar kwam de gemiddelde de groei in het eerste halfjaar uit op 0,5 procent.

Schiphol groeit door

De groei van grote vliegvelden als Londen-Heathrow, Parijs-Charles de Gaulle en Frankfurt kwam nagenoeg tot stilstand in vergelijking met de eerste zes maanden van 2015. Schiphol deed het juist de afgelopen periode goed met een groei van 9,9 procent, al zwakte de groei wel met de trend mee af.

De continentale groei is vooral te danken aan middelgrote vliegvelden en tweederangs hubs. Het aantal passagiers op Belgische luchthavens nam met 6,5 procent af, mede door de aanslag op luchthaven Zaventem.

Nauwelijks groei in niet-EU landen

Buiten de EU zagen vooral luchthavens in Rusland en Turkije het aantal reizigers in het eerste halfjaar van 2016 afnemen. In die periode zijn de grootste groeiers buiten de EU zijn IJsland, Macedonië, Bulgarije en Cyprus.

Doordat Noord-Afrikaanse landen en Turkije minder populair zijn bij toeristen, zagen luchthavens nabij vakantiebestemmingen binnen de EU echter een sterke groei. De grootste groeiers zijn de Bulgaarse luchthavens van Boergas met 25,2 procent en Varna (24,3 procent), Larnaca op Cyprus (20,8 procent), Faro in Portugal (18,6 procent) en Santorini in Griekenland (17,9 procent).

    • Floortje Rawee