Geld verdienen én de wereld verbeteren

Carrièreswitch

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Joost de Muinck Keizer (40) verruilde de advocatuur voor een acteercarrière en strijdt nu tegen plasticvervuiling.

Hoogtepunt: „Toen ze bij Vogue in New York laaiend enthousiast reageerden op mijn concept.”

Dieptepunt: „Leren werken in een team, best lastig na twee soloberoepen.”

De tijd van mijn leven

„Ik studeerde rechten, maar nog tijdens mijn stages bij De Brauw en Clifford Chance, Amsterdamse topadvocatenkantoren kwam ik erachter dat die wereld niets voor mij was. Te veel structuur, te weinig vrijheid, ik wilde naar New York! Tijdens mijn studie had ik een modellenbaantje en dat bleek een goede ingang. Als model kom je elke nachtclub binnen en staat er in restaurants een tafel voor je klaar. Ik had geen cent, maar wel de tijd van mijn leven.”

Worstreclames

„Later stortte ik me op acteercursussen en werkte ik samen met mensen als Larry Moss, die ook Leonardo DiCaprio coachte, geweldig! Toneel heeft mijn leven veranderd. Zien dat je optreden ook iets met het publiek doet, dát vind ik gaaf. Alleen: dat is niet hoe het werkt. 80 procent van je tijd speel je in worstreclames of krijg je rollen met één regel tekst. „He went that way!” Cut.

„Om mezelf te bedruipen had ik een bijbaantje in de vastgoedwereld. Acteren had mijn passie en vastgoed bracht het geld, maar die tweedeling stond me steeds meer tegen. Ik wilde én geld verdienen én de wereld verbeteren. Na een cursus ‘zelfexpressie en leiderschap’ vond ik mijn missie, nu strijd ik tegen de plastic vervuiling in de oceaan.”

Lees ook de carrièreswitch van vorige week: Start-ups voor vluchtelingen

Geen back-up plan

„Met mijn eigen bedrijf, Gyre, ontwikkel ik een herbruikbare tas die je kunt opvouwen tot de grootte van een creditcard. Plastic wegwerptasjes komen wereldwijd steeds meer onder vuur te liggen, dus het is een gigantisch gat in de markt. Ik richt me hier volledig op, er is geen back-up-plan, maar ik heb er alle vertrouwen in.

„Voor het eerst in mijn leven heb ik het gevoel dat mijn zakelijke kant en mijn creativiteit en idealisme samenkomen. Ik geniet van de vrijheid om te werken van waar ik maar wil. Na veertien jaar New York woon ik nu weer deels in Amsterdam, mijn ouders worden ouder en mijn broer heeft een zoontje, dat wil ik niet missen.”

    • Steffi Weber