Duitsland

Chinese toerist zit twee weken onterecht in azc

Voor een Chinese toerist is zijn vakantie in Europa niet geworden wat hij ervan gehoopt had. Eerst werd zijn portemonnee gestolen en toen hij vervolgens aangifte wilde doen, belandde hij twee weken in een asielzoekerscentrum.

De Duitse autoriteiten kwamen achter hun vergissing nadat ze een lokale Chinese restauranthouder hadden gevraagd te vertalen wat de man steeds probeerde uit te leggen. Engels of Duits sprak hij niet. De Rode Kruis-medewerkers vonden het al vreemd dat hij goedgekleed was en maar bleef vragen om zijn paspoort. Ook met de hulp van online vertaal-apps werden ze niet veel wijzer.

Nadat de man beroofd was van zijn portemonnee in de Zuid-Duitse stad Heidelberg, dacht hij dat hij het politiebureau binnenliep – maar dat was het stadhuis. Daar vulde hij geen aangifteformulier in, maar een asielverzoek.

Daarna werd hij naar een vluchtelingenopvang in Dülmen verplaatst, 360 kilometer naar het noorden. Daar werd zijn vingerafdruk afgenomen, werd hij medisch onderzocht en kreeg hij eten en zakgeld.

„Het was een ongelofelijk moment voor ons allemaal toen we erachter kwamen”, zei Christoph Schlütermann, hoofd van het Rode Kruis in Dülmen, tegen persbureau Reuters. „Hij zei dat Europa niet was wat hij ervan verwacht had.”

De man is vrijgelaten en heeft zijn vakantie hervat. Boos was hij niet, volgens Schlütermann. Maar wel blij om weer verder te mogen.

    • Guus Ritzen