Duitse autoriteiten sporen acht nazi-oorlogsmisdadigers op

Het gaat om vier mannen en vier vrouwen. Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan duizenden moorden.

Een barak van concentratiekamp Stutthof.
Een barak van concentratiekamp Stutthof. Foto Polimerek/ Wikimedia

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft acht nazi-oorlogsmisdadigers opgespoord. Het gaat om vier mannen en vier vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Duitse concentratiekamp Stutthof werkten. Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan duizenden moorden, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

De mannen werkten in het kamp als bewakers, de vrouwen als typistes of telefonistes. Of ze daadwerkelijk berecht gaan worden, is nog niet duidelijk. Dat hangt mede af van hun gezondheid, schrijft de Suddeutsche Zeitung.

De acht verdachten zijn geboren in de periode 1918-1927. Volgens Jens Rommel, hoofd van het Centraal bureau voor onderzoek naar nationaalsocialistische misdaden, wonen ze alle acht nog in Duitsland.

Lees ook: Auschwitz-bewaker sterft een week voor rechtszaak

Kamp Stutthof

Kamp Stutthof, in het noorden van Polen, was in 1939 het eerste kamp dat de nazi’s buiten Duitsland bouwden. In zes jaar tijd kwamen er meer dan 85.000 mensen om, voornamelijk joden. In mei 1945 werd Stutthof als laatste kamp door de Geallieerden bevrijd.

Tekst gaat verder onder kaart.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoordden de nazi’s miljoenen mensen. Het grootste deel hiervan waren joden, maar ook zigeuners, homo’s en gehandicapten werden op grote schaal vergast of op andere wijzen geëxecuteerd.