Duitsland weigert fors meer vluchtelingen

De eerste zes maanden van dit jaar weigerde het land 13.324 mensen de toegang. In heel 2015 waren dat er 8.913.

Kamers op het vroegere Berlijnse vliegveld Tempelhof, voor vluchtelingen, december 2015.
Kamers op het vroegere Berlijnse vliegveld Tempelhof, voor vluchtelingen, december 2015. Foto Jochen Eckel/AP-DPA

Duitsland heeft in vergelijking met vorig jaar tot nu toe fors meer vluchtelingen de toegang tot het land ontzegd. Ook het aantal asielzoekers dat het land uitgezet wordt, is toegenomen. De Neue Osnabrücker Zeitung schrijft dat dinsdag.

De eerste zes maanden van dit jaar weigerde het land 13.324 mensen de toegang. In heel 2015 waren dat er 8.913 - een stijging van 50 procent. Het aantal asielzoekers dat tot nu toe uitgezet is, bedraagt 13.743. Het totaal van uitzettingen in 2015 bedraagt 20.888. De Duitse krant schrijft dit op basis van antwoorden die de regering gaf op vragen van politieke partij die Linke. In een kwart van de niet toegelaten-vluchtelingen ging het om Afghanen, gevolgd door Syriërs, Irakezen en Iraniërs.

Wir schaffen das

Net als veel andere West-Europese landen kampt Duitsland met de gevolgen van de komst van grote groepen vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Het land stelde zich aanvankelijk open voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden, zoals Syrië. Dat werd gesymboliseerd in bondskanselier Merkels beroemde uitspraak “wir schaffen das” - wij regelen het wel.

Na de massale aanrandingen tijdens Oudjaar in onder meer Keulen en Hamburg ontstond er discussie of het hoge aantal vluchtelingen in Duitsland wel zo gewenst was (hoewel achteraf bleek dat de daders in de meeste gevallen geen vluchtelingen waren, maar mannen van Algerijnse en Marokkaanse afkomst). De terreuraanslagen deze zomer - waarbij in één geval een vluchteling mensen met een bijl aanviel - deed deze discussie weer oplaaien.

In haar eerste publieke optreden na deze aanslagen zei Merkel vast te houden aan haar eerdere uitspraak, “wir schaffen das”.

    • Guus Ritzen