De winst van een nederlaag: Nederland is wereldtop

Volleybal Na de winst op China stonden de Nederlandse volleybalsters met 2-1 voor tegen de VS. Uiteindelijk verloren ze toch met 3-2.

Marit Balkestein-Grothues viel met een zware blessure uit in de vierde set. Foto Pedro Ugarte/AFP

Het was een zure nederlaag. De Nederlandse volleybalsters speelden bij vlagen voortreffelijk en boden de Verenigde Staten lange tijd gelijkwaardig tegenstand – bij vlagen waren ze beter. Maar het team van de Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti miste in de cruciale fase net dat beetje power, net dat beetje overtuigingskracht en vooral net dat beetje gogme om de Amerikanen over de knie te leggen.

Een tweede stunt op Olympische Spelen in Rio de Janeiro na de zege op China, de nummer twee van de wereld, bleef uit maandag. De ploeg van Guidetti verloor met 3-2 (25-18, 18-25, 25-21, 21-25 en 8-15) tegen wereldkampioen Verenigde Staten. De winst van de nederlaag: Nederland mag zich tot de wereldtop rekenen.

Wegvallen van leider Balkestein-Grothues

Kantelpunt in de wedstrijd was het wegvallen van aanvoerder Maret Balkestein-Grothues in de vierde set met een zware enkelblessure. De aard van de kwetsuur doet het ergste vrezen voor het vervolg van haar olympische toernooi. En voor het Nederlands team. Balkestein-Grothues is een sleutelspeelster in het systeem van Guidetti. Zij is de natuurlijke leider en de meest stabiele passer. Bovendien is Balkestein-Grothues slim, iemand die de wedstrijd kan ‘lezen’.

De absentie van Balkestein-Grothues brak Nederland zwaar op. Bij een 2-1 voorsprong in sets waren er kansen op een 3-1 overwinning, maar de vierde set ging naar de Verenigde Staten, dat in de beslissende vijfde set de strop definitief aantrok. In die fase kraakte de Nederlandse passlijn, die zonder de aanvoerster een zwak onderdeel is.

De Amerikanen grepen dat buitenkansje gretig aan en serveerden Nederland in de vijfde set compleet weg. Zo forceerden ze een vrije doortocht naar een 3-2 overwinning.

De vrouwen hebben alleen nog wat tijd nodig

Tot hun grote opluchting, want de Verenigde Staten is maar met één doel naar Rio de Janeiro gekomen: voor het eerst olympisch kampioen worden. Een nederlaag tegen Nederland, een team dat coach Karch Kiraly danig vreest, zou weliswaar amper mathematische gevolgen hebben gehad, maar wel een aanslag op het zelfvertrouwen hebben betekend. En dat wil je niet meemaken in een toernooi waar de onderlinge verschillen tussen de zes topteams gering zijn.

De winst voor Nederland zit ’m in het hoge niveau dat bereikt werd en de wetenschap dat de ploeg tegen sterke landen als China en de Verenigde Staten gelijkwaardige tegenstand kan bieden. Over de potentie van het Nederlands team bestaat sinds de tweede plaats op het Europees kampioenschap in eigen land van vorig jaar geen twijfel meer. Om hoofdprijzen te pakken moeten de speelsters nog door een centrifuge van tegenslagen en emoties. De harde praktijk maakt een talentvolle ploeg als Nederland beter. Dat heeft tijd nodig.

Het team moet hechter en stabieler worden, zodanig dat het wedstrijden naar zich toe kan trekken. Die les leerde de Verenigde Staten, waarvan de speelsters geen moment in paniek raakten en vertrouwden op hun kwaliteiten en hun teamkracht. Met recht bleek, want de wedstrijd werd uiteindelijk zakelijk uitgespeeld. Maar wél gewonnen. Dat vermogen moet Nederland zich nog eigen maken.

    • Henk Stouwdam