De nacht in Rio: tragiek en kleine succesjes

Angela Malestein tijdens de wedstrijd tegen Argentinie in de Future Arena op de Olympische Spelen van Rio.
Angela Malestein tijdens de wedstrijd tegen Argentinie in de Future Arena op de Olympische Spelen van Rio. Foto Sander Koning / ANP

De derde dag van de Olympische Spelen zat boordevol drama, teleurstellingen en kleine succesjes voor de Nederlandse atleten in Rio.

Tragiek achtervolgt Van Gelder

Zo werd turner Yuri van Gelder naar huis gestuurd nog voordat hij in de toestelfinale op ringen zijn olympische droom kon waarmaken. Hij had tegen de regels in alcohol gedronken buiten het olympische gebied met zijn Braziliaanse vriendin. Na in 2009 al toegegeven aan cocaïne verslaafd te zijn, zou dit wel eens het definitieve einde van zijn carrière in kunnen luiden.

Heemskerk grijpt weer naast medaille

Een kleiner drama voltrok zich in het zwembad in Rio. Daar strandde Femke Heemskerk in de halve finales 200 meter vrije slag. Op zaterdag slaagde ze er ook al niet in om een medaille op de vier keer 100 meter vrije slag te behalen. Tegenover persbureau ANP liet ze weten teleurgesteld te zijn, maar vooral ook verbaasd. Heemskerk:

“Ik kwam totaal niet in mijn slag. Hoe dat komt, dat weet ik ook niet zo goed. Het ging heel stroef, maar ik was vastberaden om het supergoed te doen in de halve finales. Ik was in de veronderstelling dat ik daarin veel harder zou gaan. Maar dit was ‘m dus niet.”

Nederlandse hockeydames kloppen Zuid-Korea

Het Nederlandse vrouwenhockeyteam won vannacht overtuigend met 4-0 van Zuid-Korea. Een glansrol was weggelegd voor Kelly Jonker die drie van de vier treffers op haar naam schreef. Het is de tweede overwinning van Nederland in groep A, afgelopen zondag wonnen de hockeydames al van Spanje met 5-0. Woensdag neemt Oranje het op tegen China.

Beachvolleybalkoppel Meppelink en Van Iersel kloppen Costa Rica

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel wonnen hun tweede groepswedstrijd van het olympisch beachvolleybaltoernooi. Het Nederlandse duo versloeg het Costa-Ricaanse koppel Karen Cope Charles/ Natalia Alfaro zonder al te veel moeite in twee sets: 21-16 21-16. De eenzijdige partij duurde 38 minuten. Woensdag strijdt het Nederlandse koppel tegen Australiërs Taliqua Clancy en Louise Bawden voor de eerste plaats in hun poule.

Comeback Oranje-handbalspelers

Het Nederlandse vrouwenhandbalteam mocht op dag drie eindelijk de eerste overwinning pakken. De atleten zetten Argentinië met 26-18 weg in Rio de Janeiro. Na de nederlaag tegen Frankrijk afgelopen zaterdag moest de nummer twee van de wereld zich ook bewijzen. Al ging dat niet van harte, tweemaal gaf Oranje de voorsprong uit handen. Komende woensdag speelt het team tegen Zuid-Korea.

Volgens Nederlandse bondscoach Henk Groener was de winst van de handbaldames hard nodig na de nederlaag tegen Frankrijk, meldt het ANP. Groener:

“De overwinning werd gevierd alsof er iets heel groots bereikt was. Dat toont hoe groot de opluchting bij onze speelsters is.”

Lees ook: ons liveblog van dag 3 terug, met al het nieuws over de Olympische Spelen.