Braas wijt nederlaag niet aan relletje met voorganger Blink

Roeien

Geen finale voor Roel Braas en Mitchel Steenman in de twee-zonder. Wel ruzie met collega-roeier Rogier Blink. „Leuk is anders.”

Eigenlijk wilde roeier Roel Braas er weinig woorden meer aan vuil maken. Uitgeschakeld in de halve finale van de twee-zonder, terwijl hij en Mitchel Steenman vooraf nog golden als favoriet voor een medaille. Pijnlijk. En toch kon de 29-jarige krachtpatser uit Breezand het na afloop niet laten zijn collega Rogier Blink nog even van repliek te dienen. „Ik denk dat ik hem niet vaak meer zal spreken”, sprak Braas.

Blink is de vroegere bootgenoot van Steenman. Het duo haalde in 2013 brons bij de wereldkampioenschappen in het Zuid-Koreaanse Chungju. Ze wilden gezamenlijk naar Rio 2016, maar door aanhoudend blessureleed moest Blink vorig jaar zijn plaats afstaan aan Braas, die van origine skiffeur is.

Wel doet Blink op persoonlijke titel en namens de roeibond via internet verslag van het olympisch toernooi. Na de mislukte serie op zaterdag van Braas en Steenman, die zich als team geen raad wisten met het woelige water, gaf Blink een tip aan zijn vervanger Braas. „Ga lekker ‘versaaien’ op je bed in plaats van leuk doen met hockeymeisjes in de lounge.”

„Een bijzondere opmerking, heel vervelend en volkomen ongegrond”, zei Braas verbolgen. „Ik lig elke dag om half acht in bed en sta om vijf uur op. Veel mensen in het olympisch dorp heb ik nog niet gezien. Ik speel soms een potje tafeltennis in de lobby of maak een praatje. Daarvan zijn op Twitter foto’s verschenen en Blink vond het kennelijk nodig om daarover iets te schrijven. Maar ik heb wel een vrouw en kinderen thuis zitten. Die hadden de opmerking van Blink ook gezien waarna ik gelijk een telefoontje vanuit Nederland kreeg. Hij kiest daarvoor, maar leuk is anders.”

Na goede resultaten bij wereldbekerwedstrijden eerder dit seizoen gingen Braas en Steenman in Rio voor de medailles. Na de teleurstellende serie namen ze maandag revanche met een zege in de herkansing. Maar in de eerste halve finale kwam het ervaren duo een dag later in 6.26,94 pas als vierde over de finish, net achter Frankrijk (6.26,10). Alleen de eerste drie landen plaatsten zich voor de A-finale. Het Nederlandse koppel moet genoegen nemen met een optreden in de B-finale.

Braas haastte zich na afloop te zeggen dat hij zich door de ondoordachte uitlating van Blink en de nasleep daarvan niet had laten afleiden. „We waren gewoon niet goed genoeg om hier de finale te halen, laat staan een medaille te winnen.”