Amerikaanse moeders mogen avondje uit

©

In Nederland heten ze sinds deze zomer „loedermoeders” en ze hebben zelfs hun eigen site. Het zijn moeders die keihard hun best doen om supermoeders te zijn, maar nu eindelijk durven toegeven dat dat onbegonnen werk is. En daarom ook wel eens een pannenkoek in het lunchtrommeltje van hun kinderen meegeven omdat het brood op was of andere hoofdzonden. Het zijn de zussen van Sylvia Wittemans ‘Soof’, binnenkort ook alweer toe aan haar tweede film. En de overzeese nichtjes van de drie overwerkte en ondergewaardeerde moeders uit Bad Moms.

Het team achter de Hangover-films maakte een slapstick die à la Bridesmaids, Bachelorette en Bad Teacher alle rolpatronen op z’n kop zet. Het is een film die het tafelkleed onder de feestmaaltijd van het perfecte gezin uittrekt en met een grote grijns en passant ook het servies aan diggelen laat vallen. Het is even schrikken dat het tot 2016 moest duren voordat er een Amerikaanse mainstreamfilm kwam waarin moeders ook een avondje uit mogen. En nog meer hoe weinig subversief zo’n film dan echt kan zijn.