Ik begin zo, even YouTube afkijken

Alex van der Hulst (39) is zzp’er, vader en notoir werkuitsteller. Hoe krijg je dan ooit nog iets gedaan?

data2563079

‘Staart de deadline door het raam, is de afwas zo gedaan.” Die tegeltjeswijsheid bedacht een bevriend schrijfster. Ook hier krijgt het keukenkastje onder de gootsteen een grondige sopbeurt als er echt werk gedaan moet worden.

Ik ken trouwens alleen maar werkuitstellers. Wie zijn die mensen eigenlijk, die om negen uur aan iets beginnen, om elf uur een kopje koffie drinken, om één uur lunchen en zo netjes hun werkdag vullen tot het vijf uur is? Die mensen die hoogstens in het weekend een familiefoto op Facebook plaatsen en alleen in hun pauze even op Whatsapp kijken?

Daar zit geen greintje creativiteit in, zei iemand. Er is geen lol aan ze te beleven. Wees blij dat ze altijd snel hun werk klaar hebben, dan zijn ze ook altijd snel naar huis. Is dat waar, of is het een uitvlucht om onszelf beter te laten voelen? Ik kan mezelf namelijk haten na een ochtend werk uitstellen.

Het gaat in rondjes. Zo’n ochtend begint met Facebook, dan Twitter, nieuwssites kijken, een van die nieuwtjes inclusief mening op Twitter zetten, Facebook, kijken of er al gereageerd is op Twitter, alle berichten in de groepswhatsapps lezen, Tumblr, mail, iets terugmailen, nog eens kijken of er gereageerd is op Twitter, plaatje van Tumblr op Facebook zetten, koffie zetten, dat huis op Funda opzoeken dat je te koop zag staan en waar je binnen wilt kijken, kijken of er reacties zijn op Facebook, koffie drinken, mail terugkijken, roddels lezen op nieuwssites, roddel whatsappen, Twitter, Facebook, mail, en dan iets doen.

En iets doen betekent vaak iets opzoeken. Ook zo gevaarlijk. Uiteindelijk weet je alles over die jongen die twintig jaar geleden in die andere klas op je school zat, over de voortplanting van de meikever, en de braadtijd van sudderlapjes, maar niet wat je wilde opzoeken. Leuk voor Triviant, maar ik zou graag eens op tijd mijn werk afkrijgen.

Wat je hoe dan ook nooit moet doen is iets opzoeken op YouTube. Die snelle uitleg van een lastig probleem in vijf minuten, mondt namelijk uit in het klikken op aanbevolen video’s. En dat is de Bermudadriehoek voor de werkdag. Binnen de kortste keren zit je bij Louis CK, Jimmy Fallon, John Oliver, oude David Letterman-fragmenten en de bloopers uit Seinfeld.

Er zijn mensen die durven te beweren dat er op kantoor meer wordt uitgesteld dan thuis. En dat het daar wordt verhuld met zogenaamd werk, zoals koffie halen, zinloos vergaderen, post-its plakken of powerpointpresentaties maken. Daar worden jullie gewoon voor betaald, jongens! Dus wat mij betreft is dat gewoon werk. En als je ziet hoe vies de koffiemachines en toiletten zijn op die kantoren, dan weet je dat het werkontwijkend gedrag daar nog in de kinderschoenen staat.

Het probleem met alles wat we doen, is dat we op dat moment iets anders willen doen. En we denken: zolang je niets doet, kun je het ook niet fout doen.

Lees ook Alex’ column van vorige week: Nooit meer vakantie

Deze zomer vervangt schrijver en journalist Alex van der Hulst columnist Japke-d. Bouma.

    • Alex van der Hulst