Advocaten Pakistan massaal in staking na aanslag

Maandag kwamen tientallen van hun collega’s om bij een bomaanslag.

Pakistaanse advocaten protesteren dinsdag in de stad Lahore.
Pakistaanse advocaten protesteren dinsdag in de stad Lahore. AFP PHOTO / ARIF ALI

Advocaten in Pakistan zijn dinsdag door heel het land in staking gegaan. Een dag eerder kwamen tientallen collega’s om bij een zelfmoordaanslag in een ziekenhuis in Quetta. De voorzitter van de Pakistaanse Hooggerechtshof riep de overheid op meer te doen om advocaten te beschermen, meldt Reuters.

“Een aanval op advocaten maakt een aanfluiting van de wetshandhavingsinstanties”, zei Hooggerechtshofvoorzitter Ali Zafar tegen Reuters.

“Het ondermijnt de beloften van de staat tegen terroristen en kweekt angst onder kwetsbare burgers.”

Bij de aanslag maandag kwamen 74 mensen om het leven en raakten er meer dan 200 gewond. Onder de doden bevonden zich voornamelijk advocaten en journalisten. Bronnen uit het getroffen ziekenhuis melden dat er minstens zestig raadsmannen onder de slachtoffers waren. Bij de explosie waren honderden rouwenden in het ziekenhuis aanwezig. Zij hadden zich verzameld rond het lichaam van de beroemde advocaat Bilal Anwar Kasi - die eerder op de dag was doodgeschoten.

IS en Pakistaanse Talibaan

Pakistan kondigde maandag drie dagen van rouw aan. In het zuiden van het land waren winkels, scholen en universiteiten gesloten. Het is nog onduidelijk wie achter de aanslag zit. Zowel terreurbeweging IS als een splintergroepering van de Pakistaanse Talibaan - Jamaat-ur-Ahrar - claimden de verantwoordelijkheid.

Analisten twijfelen of IS het wel gedaan kan hebben. De aanslag zou een escalatie betekenen van hun strijd in Pakistan. Jamaat-ur-Ahrar vecht om de Pakistaanse overheid omver te werpen en wil Islamitische wetgeving voor het land.