Aanhoudend protest

Negentig betogers gedood in Ethiopië

Bij protesten tegen landhervorming in Ethiopië zijn afgelopen weekeinde zeker negentig mensen doodgeschoten. In de regio’s Oromiya en Amhara hadden tegenstanders van de regering demonstraties opgezet. In Oromiya is maandenlang geprotesteerd tegen plannen om landbouwgrond vrij te geven voor stedelijke bebouwing. De plannen werden in januari weliswaar geschrapt, maar het wantrouwen en de woede is nog steeds groot. In Amhara, waar veel leden van de elite van Ethiopië vandaan komen, keerden betogers zich tegen indeling van betwist stuk land bij een andere regio. Het is al sinds november onrustig in Ethiopië, ook omdat gevangen aanvoerders van de protesten nog gevangen zitten. Betogers eisten dat opgepakte politici van de oppositie werden vrijgelaten. (Reuters, AP)