26 meldingen over Duitse alternatieve kankerkliniek

Alternatieve geneeskunde

De politie en het Landelijk Meldpunt Zorg hebben tientallen reacties gekregen op een oproep aan patiënten van ‘natuurarts’ Klaus Ross.

Nederlandse en Duitse autoriteiten hebben sinds vorige week 26 meldingen ontvangen van patiënten die behandeld zijn in de alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross. Dat maakte de Nederlandse politie dinsdag bekend.

Bij het Landelijk Meldpunt Zorg kwamen veertien meldingen binnen, waarvan de helft werd doorgestuurd naar de politie voor nader onderzoek. De Duitse politie ontving acht meldingen, en bij de politie Oost-Nederland hebben zich vier mensen gemeld. De autoriteiten riepen vorige week alle patiënten van de kliniek op om contact op te nemen, ook degenen die al langer geleden zijn behandeld.

Voor alle cliënten van de in opspraak geraakte kliniek bestaat volgens de politie een „concreet gezondheidsrisico”. Aanleiding voor de oproep is het overlijden van drie mensen die zich onlangs in de kliniek hebben laten behandelen.

De Duitse inspectie voor de gezondheidszorg deed vorige week aangifte tegen Klaus Ross. In plaats van een dokter erbij te halen, gaf Ross de patiënten een vitamine-infuus en stuurde hij ze naar huis. Drie patiënten, onder wie twee Nederlanders, zijn daarna overleden.

De Nederlandse slachtoffers zijn een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg. Zij waren onlangs in de kliniek behandeld.

De kliniek van Ross is daarna door de politie doorzocht in opdracht van het Duitse Openbaar Ministerie. Daarbij werden onder meer patiëntendossiers gelicht en gebruikte medicamenten bekeken. Na inzage daarin deed de inspectie voor de gezondheidszorg in Viersen aangifte.

De kliniek van Klaus Ross werd een jaar geleden opgericht. Hij noemt zich op de Nederlandse versie van zijn website ‘natuurarts’. Dat is een titel die hij niet mag voeren, volgens de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij. „Arts is in Nederland een beschermde titel.” (ANP)

    • Michiel Dekker