Wereldwijde computerstoring Delta opgelost

Inmiddels zijn de eerste vluchten vanaf Schiphol weer vertrokken.

Archiefbeeld van een Delta Airlines-vliegtuig op Schiphol. Foto ANP

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines kampte maandag met een wereldwijde computerstoring, waardoor vliegtuigen niet kunnen vertrekken. Ook op Schiphol waren de vluchten van Delta vertraagd, blijkt uit berichten van de maatschappij op Twitter. Rond 14.40 meldde de maatschappij dat de vliegstop werd opgeheven.

Twitter avatar DeltaNewsHub Delta News Hub Due to a computer outage, flights awaiting departure are currently delayed. Flights enroute are operating normally.

Inmiddels zijn de eerste vluchten vanaf Schiphol weer vertrokken, bevestigt een woordvoerder van de luchthaven tegenover NRC. Om 14.35 uur waren er drie vliegtuigen van Delta Airlines opgestegen. In de loop van de dag zal het vluchtschema worden hervat, aldus de woordvoerder.

Ook elders komt het vliegverkeer weer langzaamaan op gang, meldt Delta Airlines op Twitter en zijn website. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen en gecandelde vluchten.

Delta reageerde eerder op de dag via Twitter op berichten van gestrande reizigers dat de computersystemen “overal” platliggen. De website van de maatschappij kampte ook met problemen. Vluchten die al onderweg waren, hadden geen last van de storing.

Passagiers tweeten over problemen met inchecken vanuit de hele wereld. Delta laat in een verklaring weten dat een stroomstoring in Atlanta de oorzaak was van het probleem. De maatschappij zegt aan een oplossing te werken.

Twitter avatar lhodgson94 Lee Hodgson @Delta are flights at Amsterdam Shipol delayed?
Twitter avatar Delta Delta @lhodgson94 Yes, we’re currently experiencing system issues and working to get thing back on track. *AD

SkyTeam

Delta is een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en zit samen met Air France-KLM in luchtvaartalliantie SkyTeam. Binnen deze allianties worden afspraken gemaakt over onder meer gezamenlijke vluchten en overstapmogelijkheden. Reizigers van Air France en KLM ondervonden geen last van de storing.

Het is niet de eerste keer dat computerproblemen voor hoofdbrekens zorgen bij vliegtuigmaatschappijen en reizigers. Vorige maand zag Southwest Airlines zich genoodzaakt om tweeduizend vluchten te annuleren nadat technische problemen het passagiers belette om bij vluchten in te checken of te boarden.

    • Casper van der Veen
    • Guus Ritzen