‘Wegens banden met Gülen’

Turkije roept medewerkers ambassade in Den Haag terug

Turkije heeft de afgelopen maand vijf diplomaten van de ambassade in Den Haag teruggeroepen, omdat ze banden zouden hebben met de beweging van geestelijke Fethullah Gülen. Dat bevestigt de Turkse ambassade na berichtgeving in het AD. De Turkse regering ziet Gülen als het brein achter de mislukte staatsgreep vorige maand. Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een intern onderzoek te starten naar de vijf medewerkers. De Turkse ambassade doet geen uitspraken over de positie medewerkers, maar bevestigt dat het om diplomaten gaat. De Turkse zaakgelastigde in Den Haag Kurtulus Aykan zegt in een interview het AD over de medewerkers: „Dit waren hooggeplaatste stafmedewerkers. Getalenteerde mensen met wie ik uitstekend heb samengewerkt.” (NRC)

    • Peter Leijten