Voorproefje poppenmusical De Jeugd van Tegenwoordig smaakt naar meer

Musical

De echte musical volgt pas in december, maar de collage van afgewezen scènes slaagt op de Parade als theaterstuk. En het is nog grappig ook.

Foto Balder Westein

Zitten we nou bij de verkeerde voorstelling? Dit was toch Watskeburt?! The Deleted Scenes, een poppenmusical over de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig? Vijf acteurs in zilveren toga’s staan te oreren over de Romeinse senaat. Dan klinkt er een beat, verschijnt rook en verdwijnt het gordijn. De poppen praten nu gewoon over diarree krijgen in een brasserie als ultieme zelfsabotage.

Bos Theaterproducties brengt een musical over De Jeugd van Tegenwoordig, met Willie Wartaal, Vieze Fur, Faberyayo en Bas Bron als poppen. Ze lijken op Sesamstraatfiguren en hebben hoofden en een romp, geen onderlijf. De personages gaan direct leven, hoewel we de acteurs en de hulpstokjes gewoon te zien zijn. Op en neer hoppen herken je direct als lopen. Subtiele bewegingen hebben een komisch effect: Willie Wartaal leunt met zijn arm en hoofd tegen de muur als hij met zijn vriendin belt.

Het gebrek aan plotlijn – de Paradevoorstelling toont losse scènes die de echte musical niet hebben gehaald – stoort niet. De Jeugd zit voldoende in ons collectief geheugen. Het is zo afwisselend dat je geen tijd hebt om je te vervelen; soms worden de poppen even weggelegd voor een liedje, dan weer klinkt een interview van de echte Jeugd en bewegen de poppen mee.

Die dynamiek getuigt van de aandacht voor de theatrale component. Dit is door het gebruik van de poppen en dankzij uitstekend acteerwerk, echt theater. Of je deze humor anderhalf uur lang boeiend houdt in het uiteindelijke Watskeburt?! - de musical is de vraag, maar dit voorproefje stemt hoopvol.

    • Annet Veenstra