Verdachte aanslag Charlie Hebdo opgepakt in Bulgarije

De twintigjarige Mourad Hamyd, zwager van aanslagpleger Charif Kouachi, was op weg naar Syrië.

De leus "Je suis Charlie" werd wereldwijd overgenomen na de bloedige aanslagen op de redactie van het satirische weekblad.
De leus "Je suis Charlie" werd wereldwijd overgenomen na de bloedige aanslagen op de redactie van het satirische weekblad. Foto Vincent Kessler/Reuters

Een 20-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag op satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in januari 2015, is in Bulgarije opgepakt. Persdienst Reuters schrijft dat het gaat om de twintigjarige Mourad Hamyd. Hij is de zwager van Chérif Kouachi, een van de twee broers die verantwoordelijk waren voor de aanslag - waarbij ze twaalf mensen doodschoten.

Hamyd is eind juli opgepakt omdat hij zich bij terreurbeweging Islamitische Staat wilde aansluiten. Volgens Reuters wilde hij via Bulgarije naar Turkije reizen, maar werd hij bij de Turkse grens teruggestuurd vanwege zijn plannen zich bij IS te voegen. De Bulgaarse autoriteiten rekenden hem vervolgens in.

Eerder opgepakt

Volgens de Bulgaarse minister Rumiana Bachvarova van Binnenlandse Zaken vertoonde Hamyd gedrag dat “typisch is voor een buitenlandse strijder”. Op de avond van de aanslagen op Charlie Hebdo - 7 januari, 2015 - werd hij gearresteerd door de Franse autoriteiten. Ze verdachten hem van betrokkenheid bij de aanval, maar wegens gebrek aan bewijs lieten ze hem vrij. Wel werd hij gemonitord door Frankrijk.

Hamyd stond op een lijst van verdachte terroristen. Op 25 juli was hij door zijn familie in Frankrijk als vermist opgegeven. Hoe hij het land kon verlaten, is niet duidelijk. Inmiddels is er een Europees arrestatiebevel voor Hamyd uitgegeven.

Al eerder werd een verdachte van de aanslag op Charlie Hebdo in Bulgarije aangehouden. Het ging toen om een 29-jarige Fransman, die ook van plan was naar Syrië af te reizen.