Vandaag tijdens de Spelen: Celeste Plak als sleutelfiguur bij de volleybalsters

Rio Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de Nederlandse volleybalvrouwen in actie tegen de Verenigde Staten, nummer een van de wereld.

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Ze is met haar 20 jaar de jongste speelster van het Nederlands team, maar Celeste Plak liet zaterdag in de openingswedstrijd van de volleybaldames zien over een geweldige kracht te beschikken. De harde sprongopslag en explosieve klappen van de buitenspeelster uit Tuitjenhorn waren de sleutel voor het verrassende succes van de ploeg op de openingsdag van de Spelen. Tegenstander China, nummer drie op de wereldranglijst, werd in vijf sets verslagen.

Plak dankt haar kracht, evenals haar enorme bos krullen, naar eigen zeggen aan haar Surinaamse vader, Kenneth Plak, die wereldkampioen Thaiboksen werd in 1992.

De volleybalster maakte op 17-jarige leeftijd haar debuut voor de Nederlandse ploeg, als eerste kleurling ooit in het nationale vrouwenvolleybalteam, maar kon tot voor kort zelden rekenen op een basisplaats in de ploeg van coach Giovanni Guidetti. De passing blijft de achilleshiel van de speelster, zo bleek ook in de wedstrijd tegen China. Maar de twintigjarige rechtte de rug, en smashte Nederland in de cruciale vierde set richting de overwinning.

Het toont de onverzettelijkheid van de jonge powerhitter. Hetgeen weleens van cruciaal belang kan worden als Nederland maandag aantreedt tegen de Verenigde Staten, de nummer een van de wereld en favoriet voor goud.

Lees ook: Een portret van de coach van de succesvolle Amerikaanse vrouwen.

Maandag 20.00 uur (Nederlandse tijd): Verenigde Staten – Nederland.

    • Marlie van Zoggel