Twaalf geluidskunstenaars die je definitie van kunst uitdagen

Een dove vrouw componeerde een opera en een man maakte muziek bij video’s van bombardementen.

Screenshot van een Vimeo-video van het optreden van Samson Young. Vimeo

Bij experimentele en abstracte kunst wordt al gauw gedacht aan beeldende werken. Grote kleurrijke, abstracte schilderijen in de stijl van Mark Rothko en Barnett Newman. Of juist aan installaties van Milton Becerra of Kurt Schwitters.

Maar de meest abstracte kunstvorm blijft toch muziek. Online kunstmagazine Art Net selecteerde twaalf geluidskunstenaars wier grensverleggende werk de gezaghebbende definities van kunst uitdagen. Hoewel sommigen van hen wel degelijk muziek en liedjes maken, valt hun werk toch het beste als “geluidskunst” te classificeren.

Soundtrack voor zes uur aan luchtaanvallen

Dat zien we direct bij de eerste kunstenaar die Art Net noemt: de Chinese Samson Young. Bij zijn eerste show in New York City bekeek hij zes uur aan videomateriaal van Amerikaanse bombardementen in het Midden-Oosten - met het geluid gedempt. Tijdens het afspelen van die beelden maakte hij zelf geluiden op traditionele en geïmproviseerde muziekinstrumenten, zoals een scheermes en een bus perslucht. Bekijk een fragment hier:

Opera’s voor doven en zingen tegen/met bruggen

De Amerikaanse Christine Sun Kim, al doof sinds haar geboorte, experimenteert ook met geluidsinstallaties. Tevens componeerde ze een “gezichtenopera”. De Schotse Susan Philipsz won als eerste geluidskunstenaar de befaamde Turner Prize voor haar zangstukken waarmee ze interacteert met de architectuur om haar heen. Een van de mooiste voorbeelden die Art Net uitlicht is de geluidsinstallatie die Janet Cardiff opzette, waarbij veertig luidsprekers ieder een andere stem afspelen die Thomas Tallis’ Spem in Alium zingt. Bekijk voorbeelden van de drie kunstenaars hieronder (tekst gaat verder na video’s):De kunstwerken die Art Net heeft geselecteerd roepen vragen op over wat kunst is en hoe groot de zeggingskracht ervan is. De werken tonen aan tot hoe ver de mogelijkheden van contemporaine kunst strekken, maar zijn nog steeds slechts een minieme greep uit een veel groter aanbod. Er is nog veel meer moois mogelijk.

Bekijk en beluister hier alle geluidskunstenaars die door Art Net werden geselecteerd.

    • Casper van der Veen